"Internet is niet ontworpen voor algemeen gebruik door het grote publiek, maar voor wetenschappers en militairen. Dat was een beperkte groep mensen; honderden of misschien duizenden", zegt Eugene Kaspersky, oprichter van de Russische securityleverancier Kaspersky. Hij pleit in een interview met ZDnet Asia dan ook voor een radicale herziening.

'Afsluiten'

"Ik zou het ontwerp van internet willen herzien door regulering in te voeren: internetpaspoorten, internetpolitie en internationale samenwerking om internetstandaarden te hanteren. Als sommige landen het daar niet mee eens zijn, of zich niet aan de internationale afspraken houden, dan moesten die worden afgesloten."

De ceo van de antimalwaremaker gelooft niet dat registratie bij isp's of controle op ip-adressen afdoende is. "Je bent namelijk nooit zeker wie die verbinding gebruikt." Hij noemt als voorbeeld gebruik van een wifi-verbinding door derden, al dan niet doordat de eigenaar zijn wachtwoord heeft gegeven om die verbinding te gebruiken. "Denk aan auto's; je hebt nummerplaten op de auto's, maar je hebt ook rijbewijzen."

Moeilijk

Kaspersky erkent dat er nogal wat hordes zijn voor zijn wens van een dergelijke herziening. "Het is duur en er komt veel bureaucratie bij kijken om de internationale overeenkomsten te sluiten en te handhaven." Volgens de Rus begrijpen overheden wel dat cybercriminaliteit een groot probleem is, maar pakken ze het teveel op een nationaal niveau aan.

"De blik van wetshandhavers is nog altijd erg gericht op nationale grenzen, maar internet heeft geen grenzen. Daarom heb ik het altijd over de noodzaak voor niet alleen cyberpolitie (cyberafdelingen van de reguliere politie - red.), maar een echte internetpolitie: Internet Interpol."

Tweedeling

De ceo van Kaspersky heeft in 2003 al eens geopperd dat de toekomst van internet een tweedeling inhoudt. Een afgesloten veilig deel dat strak gereguleerd is, en een open, chaotisch deel zonder garanties. Dat laatste is dan vergelijkbaar het het huidige internet, aldus Kaspersky.