De update met antivirusdefinities is eergisteren uitgekomen en snijdt Windows-systemen af van internet- én intranettoegang. Het supportforum van de Russische securityleverancier staat bol van de klagende klanten, die elkaar uit de brand proberen te helpen. Naast individuele gebruikers uiten ook beheerders van bedrijfs-pc's daar hun ongenoegen over de Windows-saboterende antivirusupdate.

Meerdere producten

Kaspersky verklaart tegenover security-nieuwssite SC Magazine dat de foute update ervoor heeft gezorgd dat het web-antivirusonderdeel in sommige producten de internettoegang blokkeert. "Het probleem raakte alleen x86-systemen met de volgende producten geïnstalleerd: Kaspersky Anti-Virus for Windows Workstations 6.04 MP4, Kaspersky Endpoint Security 8 for Windows, Kaspersky Endpoint Security 10 for Windows, Kaspersky Internet Security 2012 en 2013, en Kaspersky Pure 2.0."

De leverancier haalt in zijn reactie ook een workaround aan, die "is aangedragen onmiddellijk na de identificatie van het probleem", is het uitschakelen van de web-antivirus. Een andere oplossing is het terugdraaien van definitie-update, terug naar een voorgaande versie. Inmiddels heeft Kasperksy wel een nieuwere update uitgebracht die het probleem oplost.

Handwerk vereist

Updaten naar dat bestand lost het verlies van internettoegang op, hoewel dat dus nog handmatig ingrijpen kan vereisen. "Als een getroffen machine zijn updates verkrijgt van de Admin Kit of het Security Center dan worden updates automatisch gedownload. Als een machine updates direct van onze servers verkrijgt dan moet de aanvankelijke workaround eerst worden toegepast", meldt Kaspersky aan SC Magazine. De leverancier biedt zijn excuses aan.