De malafide extensies voor Google's webbrowser zijn ontdekt in de officiële Chrome Web Store in Brazilië. In dat Zuid-Amerikaanse land is Chrome nu de meest gebruikte webbrowser, met een marktaandeel van 45 procent. De nummer twee is Internet Explorer met 31 procent.

IE en Orkut voorbij

Daarnaast heeft sociaal netwerk Facebook net de kroon overgenomen van het in Zuid-Amerika nog veelgebruikte Orkut, wat overigens van Google is. Facebook telt nu 42 miljoen gebruikers in Brazilië. De populariteit van Chrome enerzijds en Facebook anderzijds trekt ook malwaremakers aan, constateert de Russische securityleverancier Kaspersky.

“We hebben deze maand een enorme golf van aanvallen gezien op Braziliaanse gebruikers van Facebook, gebaseerd op de distributie van kwaadaardige extensies", blogt security-expert Fabio Assolini van Kaspersky. Consumenten worden ertoe verleid zo'n browserextensie te installeren met beloftes om hun Facebook-pagina's op te leuken, of te ontdoen van vermeende virussen.

Als paddestoelen uit de grond

Opvallend bij deze operatie om gebruikers malware te laten installeren, is dat de malafide extensie gewoon in Google's app store voor Chrome staat. De malware doet zich daar voor als Adobe Flash Player. Chrome heeft Flash van zichzelf al ingebouwd. “Denk goed na voordat je een Chrome-extensie installeert", waarschuwt Assolini.

Kaspersky heeft Google begin deze maand al geïnformeerd over de toen gedetecteerde variant van deze malware. De internetreus heeft de kwaadaardige extensie direct verwijderd, waarna de malwaremakers weer diverse varianten hebben geüpload. Zij verdienen aan hun Facebook-accountkaping doordat ze ook een dienst runnen die 'Likes' op het sociale netwerk verkoopt. De hiermee te gelde gemaakte gebruikersplusjes zijn dus niet echt.