Het Russische antivirusbedrijf zoekt volgens Cnews via een vacaturesite naar specialisten om een hoogwaardig veilig OS te bouwen voor militaire installaties. Kaspersky zoekt een SCADA-hoofdontwerper en analist om een nieuw beveiligd OS te ontwerpen.

Gangbaar OS onveilig

Het bedrijf wil nog niets zeggen over de bedoelingen over het OS dat nog in de planningsfase zit. Deskundigen denken dat er een behoefte is aan zo'n speciaal OS, vooral omdat de makers van malware als Flame een geavanceerde cryptoanalyse gebruiken om beveiligde certificaten te omzeilen. Daardoor is een gangbaar besturingssysteem als Windows niet meer betrouwbaar voor kritieke (militaire) systemen.

Op vragen van Webwereld over details van het OS wilde een woordvoerder van het antivirusbedrijf niet reageren. In een e-mail bevestigt Kaspersky Lab aan een dedicated beveiligingsproject voor industriële systemen te werken. “We kunnen verder nog geen details onthullen", zo staat te lezen in de e-mail.

SCADA niche in IT-sector

Kaspersky Lab wijst op de gevaren die recente aanvallen van malware als Stuxnet en Duqu met zich meebrengen. “De betrouwbaarheid van energiecentrales, transportsystemen, en gas- en olieleidingen zijn van levensbelang voor miljarden mensen. Het beschermen van de industriële controlesystemen die deze kritieke infrastructuur bedienen is een grote uitdaging voor IT-beveiligers."

Het speciale besturingssysteem zou een manier zijn voor Kaspersky om de concurrentie aan te kunnen blijven gaan met buitenlandse bedrijven in de IT-sector. Hier worden grondgebieden zwaar bevochten en binnen niches als industriële pc's en SCADA-systemen zou voor Russische ontwikkelaars nog wat te halen zijn.