Directeur Dick Geheniau van Kaspersky Benelux zegt dat hij in 2003 een overeenkomst heeft gesloten met Kaspersky Lab waarin de franchiseorganisatie in de Benelux in drie jaar een marktpositie zou ontwikkelen, waarna de Russen de Nederlandse organisatie zouden kopen. “Maar in 2006 ging dat niet door omdat Kaspersky eerst een Europese organisatie wilde opbouwen, waarmee het juridisch makkelijker zou zijn ons over te nemen.”

Die Europese organisatie was er in 2008, maar ook toen ging de overname niet door. “De kredietcrisis kwam er door heen en Kaspersky had daarnaast alle financiële middelen nodig om nieuwe initiatieven te ondersteunen in Azië en Amerika.”

'Liever geen betalingen'

Ondertussen, zo verklaart Geheniau, wilden de Russen liever geen betalingen ontvangen vanuit Nederland. “Ze zouden ons toch overnemen en het was makkelijker als dat geld hier geparkeerd stond dan vast in Rusland, zo zeiden ze.” Maar er gebeurde heel iets anders. “Plots wilde ze in mei vorig jaar toch het geld hebben en dat heb ik overgemaakt. Daar heb ik bewijzen van.”

Vervolgens schoof Kaspersky Geheniau een heel nieuw contract onder de neus. Daarin stond dat Geheniau afstand moest doen van in het verleden opgebouwde voorrechten en dat hij verder zou gaan als ‘officieel distributeur’.

“Terwijl ik juist in die acht jaar een distributiekanaal heb opgebouwd in de Benelux. Moet ik dan mijn eigen distributeurs beconcurreren terwijl ik beschik over al hun klantgegevens?” Geheniau weigerde, waarna de zaak verder escaleerde.

Kort geding

De Nederlandse franchiseorganisatie werd per 1 januari gesommeerd de activiteiten in naam van Kaspersky te staken. Vervolgens spande Geheniau een kort geding aan, dat afgelopen maandag diende. Daarin stelde Geheniau dat Kaspersky nu zonder enige compensatie voor het werk van de franchiseorganisatie de markt wil overnemen. De rechter doet op 8 februari uitspraak.

Volgens Geheniau werpt Kaspersky in de tussentijd zoveel mogelijk mist op om de Nederlandse franchiser zwart te maken. De ondernemer denkt dat Kaspersky de uitkomst van het kort geding niet positief inschat. “Ik wel, ik zie het oordeel van de rechter met vertrouwen tegemoet.”

Aandringen op schikking

De rechter heeft wel aangedrongen op een schikking tussen beide partijen buiten de raadszaal. “Ik heb nog niks gehoord van Kaspersky, heb wel enkele mails gestuurd. Ik sta open voor een gesprek.”

Bron: Channelworld.