Dat schrijft Kaspersky in een blogpost op zijn site Viruslist.com. Dit soort sites (zoals VirusTotal en Virusscan) zouden volgens Kaspersky een perfecte testlab voor virusschrijvers zijn, ware het niet dat ze de resultaten doorsturen naar de antiviruslabs wiens producten iets niet detecteren. "Dit zorgt ervoor dat we sneller kunnen reageren op epidemie├źn, en het verhoogt de pakkans," staat er te lezen. "Hoewel deze optie uit valt te schakelen, gaat het gerucht binnen kringen van cybercriminelen dat alle bestanden alsnog naar de antivirusbedrijven worden gestuurd."

Om die reden zouden cybercriminelen vergelijkbare eigen diensten op poten zetten.Als voorbeeld noemt de schrijver AVcheck.ru, een online scanner die 'absolute privacy' garandeert voor alle bestanden die door de vijftien beschikbare scanners worden gegooid. Dat kost een dollar per bestand.

"We kunnen de ondernemerszin van deze mensen alleen maar waarderen, maar we gaan ze geen geluk wensen," sluit het blog af. "Bovendien kan de site elk moment gesloten worden, en kunnen de eigenaars voor de rechter worden gesleept omdat ze overduidelijk in strijd met de gebruikerslicenties handelen." Bron: Techworld