Vorige week deed Microsoft aangifte tegen Sabelnikov. De Rus zou verantwoordelijk zijn voor het opzetten en runnen van het Kelihos-botnet. Het netwerk maakte misbruik van de servers van Hotmail om spam te verzenden. In een blogpost, waaruit de BBC citeert, bepleit de Rus nu zijn onschuld.

“Ik was verbaasd en geschokt in de media te lezen dat ik werd beschuldig van ernstige misdaden met betrekking tot het Kelihos-botnet", schrijft Sabelnikov op zijn blog. De Rus nam zelf contact op met de Britse omroep om zijn verhaal te doen, hij zegt zijn onschuld te zullen bewijzen. “Ik ben absoluut niet schuldig en ben nooit betrokken geweest bij het beheren van botnets of gelijksoortige programma's", zegt Sabelnikov.

Microsoft blijft bij standpunt

Microsoft laat aan de BBC weten bij het eerdere standpunt te blijven. Het bedrijf zegt niet verder op de zaak in te kunnen gaan, omdat die onder de rechter is. Uit de aanklacht (pdf) die Microsoft vorige week indiende blijkt dat Sabelnikov een freelance softwareontwikkelaar is die onder meer werkte voor een securitybedrijf. Welk bedrijf dat is werd niet gemeld. Uit informatie van zijn LinkedIn-profiel blijkt dat hij systeemontwikkelaar en projectmanager voor het Russische antivirusbedrijf Agnitum was.

Volgens de beschuldigde Rus is de grote hoeveelheid aan media-aandacht schadelijk voor hemzelf en zijn opdrachtgevers. “De veelheid aan onjuiste en verdraaide informatie heeft grote schade toegebracht aan de bedrijven waarvoor ik werk. Het is ook schadelijk voor de reputatie van mijn opdrachtgevers", aldus Sabelnikov.