Een onderzoek naar de cyberactivisten achter Anonymous, verantwoordelijk voor het bestoken van tal van websites, heeft ertoe geleid dat de identiteit van meerdere belangrijke leden van de groep bekend is geworden. De leden lieten informatie over hun identiteit achter via Facebook en in andere online communicatie, stelt beveiligingsbedrijf HBGary Federal.

Onlangs zijn enkele leden van Anonymous, betrokken bij de wraakacties tegen bedrijven die hun dienstverlening aan de klokkenluidersite Wikileaks hebben gestaakt, opgepakt in het kader van een FBI-onderzoek. Een belangrijk Amerikaans lid van Anonymous, die de nickname Owen gebruikt en in New York woont, is een van de personen die wordt aangeklaagd. Dat stelt onderzoeker Aaron Barr van securitybedrijf HBGary Federal tegenover The Financial Times.

Ook kernleden uit Nederland

De mede-oprichter van Anonymous, die schuil gaat onder de nickname Q, wil Owen en anderen van wie de identiteit via diverse sites is te achterhalen, nu laten vervangen door andere activisten. Volgens Barr wonen Q en meerdere andere belangrijke leden van Anonymous in Californië. De hiërarchie van Anonymous is volgens hem vrij duidelijk na te gaan. Enkele andere voorname leden komen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Australië.

Barr heeft de dertig meest actieve deelnemers van Anonymous getraceerd. Daarvan zijn tien het belangrijkst, zegt hij. Dat team communiceert via besloten chatsessies, e-mail en Facebook-groepen. Barr zegt te beschikken over de echte namen van de kernleden van Anonymous die nu gevaar lopen te worden opgepakt. Opsporingsdiensten zouden volgens hem ook in staat moeten zijn dezelfde gegevens te achterhalen.

Arrestaties en huiszoekingen

Achter de schermen maken de Anonymous-leden zich volgens Barr zorgen om eventuele rechtsvervolging, die kan leiden tot celstraffen van maximaal 10 jaar. De Britse opsporingsdiensten hebben al vijf verdachte Anonymous-leden opgepakt en in de VS zijn zeker 40 huiszoekingen gedaan in het onderzoek naar de online actiegroep.

Barr infiltreerde in de groep als onderdeel van een onderzoek naar de risico's van sociale netwerken voor bedrijven. Hij presenteert zijn bevindingen volgende maand tijdens een conferentie in San Francisco. De FBI wilde tegenover The Financial Times geen commentaar geven op de uitspraken van Barr.

LOIC-software

Anonymous liet zijn recente serveraanvallen uitvoeren door sympathisanten via de tool "Low Orbit Ion Canon" (LOIC). Dat is software die eigenlijk bedoeld is om tests mee uit te voeren. Voor het anoniem platleggen van websites is hij minder geschikt, omdat het ip-adres van de aanvaller wordt meegestuurd. In Nederland heeft de politie in december twee van de deelnemers aan de LOIC-aanvallen gearresteerd.