Nu de feestdagen er aan komen, gaan werknemers weer massaal via internet winkelen. Uit een onderzoek dat ISACA hield onder 973 Amerikaanse werknemers blijkt dat 63 procent van de ondervraagden van plan is om in november en december via de werk-pc inkopen te doen. Met name in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 wordt driftig gewinkeld: alles bij elkaar iets meer dan een halve werkdag in november en december.

Volgens ISACA gaan de werknemers daarbij in veel gevallen onverantwoord te werk. Zo weet 26 procent van de ondervraagden niet hoe ze kunnen checken of de verbinding met de webwinkel veilig is. Bovendien klikt bijna de helft wel eens op een link in een mailtje om een online shop te bezoeken. "Daarmee stellen ze hun werkgevers mogelijk bloot aan trojans of malware van geïnfecteerde of malafide sites", waarschuwt ISACA.

"Het is duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat werknemers nadenken voor ze op een link klikken", aldus Paul Williams van ISACA. "Als iemand op een link in een e-mail klikt, compromitteert hij daarmee de veiligheid van zijn pc en mogelijk van de hele organisatie."

Geen beleid

Uit onderzoek dat ISACA in het Verenigd Koninkrijk tegelijkertijd verrichtte onder 251 IT-professionals blijkt dat de meeste bedrijven geen beleid hebben ten aanzien van online winkelen door werknemers.

De vraag is of de eenzijdige nadruk van ISACA op de gevaren van online winkelen terecht is. De door de organisatie genoemde problemen – het klikken op links in mails, het niet herkennen van een SSL-beveiliging en het gebruik van werkmailadressen – beperken zich immers niet tot webwinkelen.

Bron: Techworld.nl