Een kill switch, de mogelijkheid om op afstand je smartphone onbruikbaar te maken, zal op termijn het aantal diefstallen reduceren tot vrijwel nihil.

Dit scheelt consumenten miljarden euro's per jaar doordat er geen nieuwe telefoons hoeven te worden gekocht. De besparing zit hem niet alleen in het niet zelf hoeven te betalen van een nieuw toestel, maar ook in het niet hoeven afsluiten van een verzekering tegen diefstal. Dat laat een Amerikaans onderzoek zien.

In de Verenigde Staten zou de besparing voor consumenten al oplopen naar 2,5 miljard dollar per jaar. Het onderzoek schat in dat consumenten in de VS jaarlijks 500 miljoen dollar spenderen aan de vervanging van een gestolen smartphone en ongeveer 2 miljard dollar aan verzekeringen die tegen de duurste premies over de toonbank gaan.

Wetsvoorstel voor verplichte kill switch

In de Verenigde Staten ligt op dit moment een wetsvoorstel in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat om leveranciers te verplichten zo'n kill switch in te bouwen. Er is veel verzet vanuit de markt, meldt de Huffington Post, omdat een dergelijke stopknop de industrie veel geld zal gaan kosten.

Immers, als er alleen al in de VS voor 500 miljoen dollar per jaar minder telefoons worden gekocht, zal dat flink in de omzet schelen, zegt openbaar aanklager George Gascon uit San Francisco.

Volgens Warranty Week, een publicatie voor de assurantiebranche, leveren verzekeringen op smartphones alleen al de top vier van de telecomproviders in de VS 7,8 miljard dollar op.

De herverzekeraar die achter die verzekeringen zit meldt de Huffington Post dat de meeste van de claims van consumenten gaan over verloren telefoons en niet zo zeer gestolen toestellen. "Daar helpt dus geen kill switch tegen." Daarnaast, zo zegt de verzekeraar Asurion, hebben dieven het ook gemunt op onderdelen van telefoons en zou een kill switch dus niet alle dieven afschrikken.