Mega-eigenaar Kim Dotcom wijst zijn volgers op Twitter op een patent dat hij al 13 jaar bezit op tweefactor authenticatie. Bij de Amerikaanse patentorganisatie USPTO vroeg hij in de jaren 90 een patent aan op het concept om identiteiten te verifiëren via een TAN-code, zoals Duitse banken al jaren deden.

TAN-systeem antiek

De Transaction Authentication Number (TAN) kwam in de jaren 70 op in Duitsland. Duitse banken vonden het systeem met een pincode niet compleet genoeg voor veilige transacties binnen banken en de uitvinding van het TAN-systeem wordt toegeschreven aan technisch directeur van Verbraucherbank (tegenwoordig de Norisbank) Alfred Richter.

Het TAN-systeem was oorspronkelijk bedacht voor medewerkers van deze banken om transacties te verifiëren. De Duitsers waren wat digitaal bankieren betreft hun tijd behoorlijk vooruit en kwamen in de jaren 70 met een van de eerste geldautomaten en in 1980 werd elektronisch bankieren bij de nu Norisbank geïntroduceerd.

Dotcom claimt uitvinding

Kim Dotcom vroeg in 1997 onder zijn echte naam Kim Schmitz een patent aan bij de USPTO voor een systeem dat een dergelijke TAN gebruikt voor de authenticatie als data wordt aangesproken, kortom de bekende tweefactor-authenticatie die onder meer wordt gebruikt door Google, Facebook en nu dus ook Twitter. Dotcom laat op Twitter weten dat Twitter zijn intellectueel eigendom schendt.

In het patent haalt Dotcom eerdere patenten op verificatiesystemen aan. Zijn patent lijkt verder te bouwen op het centrale idee door het toe te passen op authenticatie van een computer bij een server via een TAN. In het octrooi omschrijft hij bijvoorbeeld hoe computer, fax, gsm of semafoon een code kan ontvangen om een login bij een server goed te keuren.

Octrooi nooit gebruikt

De USPTO keurde de aanvraag in 2000 goed. Dotcom zegt op Twitter het patent nooit te hebben ingezet. “Ik heb ze nooit aangeklaagd. Ik geloof in het delen van kennis en ideeën om de maatschappij te verbeteren. Maar ik kan ze nu wel eens aanklagen vanwege wat de VS me heeft aangedaan”, tweet hij.

Dotcom roept de drie grote tweefactorbedrijven, Google, Facebook en Twitter, op om hem te steunen in zijn strijd tegen de antipiraterijwet DMCA. Hij kan momenteel niet bij zijn geld, omdat de autoriteiten daar beslag op hebben gelegd. Daarom vraagt hij om financiële hulp met zijn juridische gevecht.