Kinderbrowser MyBee, ontwikkeld door Stichting Mijn Kind Online op initiatief van KPN en Ouders Online, werd woensdag in Madurodam gelanceerd. Volgens Mijn Kind Online is het unieke aan MyBee de grote rol van ouders. Zij kunnen sites indienen die geschikt zijn voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd.

Kinderen die MyBee gebruiken kunnen alleen sites van de whitelist bezoeken die bij hun leeftijd passen. Ouders kunnen kiezen uit een whitelist samengesteld door een redactie en een lijst met alle door ouders goedgekeurde sites. Een redactie modereert die tweede lijst op ongewenste inhoud.

Tolerant of streng

Ouders houden altijd controle over de sites die hun kroost kan bezoeken: ze kunnen ook handmatig uitzonderingen maken die afwijken van het oordeel op de whitelists. MyBee maakt ook onderscheid tussen tolerante ouders, gemiddelde ouders en strenge ouders.

"Hoe meer ouders gebruik maken van MyBee, hoe slimmer het systeem is: ze tippen elkaar automatisch de nieuwe, goede sites, met een bijbehorend leeftijdadvies", stelt Mijn Kind Online. Het systeem moet volgens de stichting niet worden gezien als uitbreiding van het bekende Kijkwijzer-systeem naar internet. "Dat is erg moeilijk te realiseren."

Ouders moeten nadenken

Mijn Kind Online heeft gekozen voor het werken met een whitelist omdat dat 'dwingt na te denken over wat geschikt is voor je eigen kinderen'. Ook vindt de stichting een blacklist 'onpraktisch'. "Het aantal ongewenste sites is vele malen groter dan het aantal gewenste sites, en dagelijks komen er talloze nieuwe sites bij. Dat valt domweg niet bij te houden."

De minimumleeftijd voor MyBee is volgens Mijn Kind Online 2 jaar. In de redactie zitten onder meer een game-ontwikkelaar, een ex-leerkracht, een pedagoge en een redacteur van de onder kinderen populaire virtuele wereld Habbo Hotel.

IE only

MyBee is een schil om Internet Explorer. MyBee werkt nog niet met Firefox of met de Mac. Daar wordt nog aan gewerkt. KPN sponsort de kinderbrowser waardoor deze gratis is te downloaden. Mijn Kind Online kwam eerder met Timeslot, timer-software waarmee ouders de computertijd van hun kinderen kunnen inperken.