Eén op de twintig kinderen heeft regelmatig 'live' contact met iemand die het via internet kent. Slechts 7 procent van de kinderen vertelt zijn ouders over de ontmoeting met een internetbekende. Volgens Garlik brengen de kinderen zichzelf daarmee in gevaar, zo meldt de BBC.

Het beveiligingsbedrijf ondervroeg 500 jongeren over hun internetgedrag. Ook 500 ouders werden bevraagd over het computergedrag van hun kinderen. Van de ondervraagde kinderen blijkt 40 procent regelmatig websites te bezoeken die uitdrukkelijk verboden zijn door de ouders. Tijdens het surfen laten de kinderen veel persoonlijke informatie achter, zoals de volledige naam, in 30 procent van de gevallen, het huisadres (12 procent), details over de school (49 procent) of familiefoto's (9 procent).

Van de ouders zegt 90 procent het internetgebruik van hun kinderen in de gaten te houden. In de praktijk, zo blijkt uit het onderzoek, is echter de helft van de kinderen online zonder dat de ouders dat weten.

Volgens directeur Tom Ilube van Garlik worden Britse ouders door de uitkomst van het onderzoek 'schokkend wakker geschud. Ilube roept kinderen op om online net zo voorzichtig te zijn als op straat.