Uit een concept rapport van de WODC, het wetenschappelijk instituut van justitie, blijkt dat het korps landelijke politiediensten (KLPD) het niet eens kan worden met de providers, meldt RTL Nieuws.

De KLPD zou aanvankelijk een zwarte lijst opstellen met websites die providers dan zouden blokkeren. Providers eisen echter harde garanties voordat zij zo'n filter invoeren. Zij willen zekerheid dat sites op de zwarte lijst ook werkelijk illegaal materiaal bevatten en eisen dat de overheid opdraait voor eventuele schadeclaims wanneer een site ten onrecht wordt geblokkeerd.

Omdat justitie die garanties niet kan geven, zijn de onderhandelingen tussen beide partijen nu stilgelegd, meldt RTL.

Toch niet 'bijna akkoord'

In april gaf minister Hirsch Ballin van justitie nog aan dat de KLPD bijna overeenstemming had bereikt met de providers. Vooral Xs4all en KPN stelden zich kritisch op, maar het zou nog slechts om "punten en komma's gaan", zei een KPN woordvoerder destijds.

Van dat optimisme lijkt nu weinig meer over te zijn. Het WODC concludeert zelfs dat het onmogelijk is om buitenlandse kinderporno sites tegen te houden of te verwijderen.

Dwang

Tijdens een kamerdebat in mei dreigde Hirsch Ballin nog met een verplicht filter om providers tot medewerking te dwingen.

"Als vrijwillige medewerking tekort schiet zullen andere middelen worden ingezet", zei de minister destijds. "De tijd van onderhandelen gaat voorbij." Het is niet duidelijk of die dreigementen na het WODC-rapport nog gewicht in de schaal leggen.