Een Amerikaanse vrouw uit kritiek op Google, nadat ze haar adres opzocht in Google Maps en, al inzoomend, plotseling haar kat zag zitten achter het raam van haar woonkamer. Mevrouw Kalin-Casey vraagt zich af waar de grens ligt tussen het nemen van openbare foto's en het 'inzoomen' op het privéleven van mensen.

"De volgende stap is dat iedereen de boeken in mijn kast kan zien. Als de overheid dit deed, zou iedereen woedend zijn", verklaart Kalin-Casey tegenover de New York Times. De vrouw deed haar beklag woensdag bij blog-site Boingboing en gaf daarmee de aanzet tot een stortvloed aan klachten over de gedetailleerdheid van Google's dienst.

Niet alle aandacht voor de satellietbeelden is even serieus. Nieuwsblog Wired laat lezers stemmen op de 'beste stadsfoto's' die worden aangetroffen. Al snel vond een foto waarop twee in bikini zonnebadende studentes te zien waren, de weg naar de top van de ranglijst. Nieuwssite The Register wist zelfs een foto van Street View te tonen, waarop ruimtewezen ET te zien zou zijn.

De Street View-functie, die mensen in staat stelt om virtueel door straten te lopen, is op dit moment alleen beschikbaar voor een aantal Amerikaanse steden. Een van die Amerikaanse steden is het Californische Palo Alto. Volgens Macwold.uk zou de 360-graden blik van Google Street View daar gestuit zijn op het huis van Apple-topman Steve Jobs.

Google heeft inmiddels gereageerd op de kritiek op Street View. Het bedrijf zegt privacy serieus te nemen en nagedacht te hebben over de consequenties van zijn nieuwe dienst. Google zegt dat de foto's uitsluitend gemaakt zijn vanaf openbaar terrein en dat alles wat afgebeeld is dus ook gezien kan worden door mensen die door de gefotografeerde straat lopen.

Gebruikers met klachten kunnen een verzoek indienen om een foto uit Street View te laten verwijderen, maar Google zegt weinig klachten te hebben ontvangen.