De Canadese smartphoneleverancier stelt dat het externe opinies erkent en respecteert, maar dat Gartner de plank misslaat. Dat onderzoeksbureau adviseert zakelijke klanten van BlackBerry om alternatieven te zoeken voor smartphones en de BES-servers van die firma. Het advies is om die overstapmogelijkheid binnen een half jaar te vinden en daarnaartoe over te gaan.

Verlieslijdende leverancier belooft trouw

Volgens de betreffende leverancier is dit helemaal niet nodig. "Veel van de conclusies van Gartner over de potentiële impact van een verkoop of andere strategische alternatieven zijn puur speculatief." Dit weerwoord uit BlackBerry in een formele verklaring die het dit weekend heeft uitgevaardigd. Het Gartner-advies van vrijdag volgt op een kwartaalverlies van bijna 1 miljard dollar.

In zijn weerwoord noemt BlackBerry de huidige herstructurering en het najagen van "strategische alternatieven" juist als pluspunt: "om de focus op onze core enterprise business te verhogen". De leverancier belooft klanten trouw te blijven. Het benadrukt de eigen vastberadenheid om de meest veilige en krachtige mobiele managementoplossingen en smartphones te bieden aan klanten, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Overheidsklant koopt overheidsleverancier?

Terwijl BlackBerry zichzelf voor 4,7 miljard dollar verkoopt aan investeringsfirma Fairfax dreigt een DSB-scenario. De angst voor een ondergang kan leiden tot leegloop van klanten waardoor de ondergang realiteit wordt. Gartner-analist Ken Dulaney prijst in zijn opstapadvies voor klanten wel de beslissing van BlackBerry om de beurs te verlaten. Hij voorspelt echter wel dat Fairfax, of een andere nieuwe eigenaar, het bedrijf zal opsplitsen.

Volgens hem zal de smartphonetak van BlackBerry te koop blijven staan, maar zullen er weinig geïnteresseerden voor zijn. Dit dwingt BlackBerry dan om zich te richten op niche-markten, zoals omgevingen met hoge vereisten voor beveiliging van hun mobiele datacommunicatie. Dulaney denkt dat BlackBerry's hardwaretak wel eens verkocht kan worden aan een overheid, zoals de Canadese.