Domeinorganisatie ICANN heeft bij het publiceren van de lijst aan toegewezen topleveldomeinen (TLD's) per abuis ook privé-adresgegevens van klanten gepubliceerd. Woensdagmiddag kwamen klanten erachter dat op de lijst aan hun toegewezen TLD's per ongeluk ook uitgebreide contactgegevens stonden vermeld.

Daarbij kwamen niet alleen directe maar ook indirecte klantgegevens online. Bij een onbekende hoeveelheid gevallen stonden zowel de adresgegevens van de aanvragers als die van hun leidinggevende erbij. ICANN heeft inmiddels publiekelijk zijn fout erkend en heeft de gegevens op de lijst hersteld.

Gevoelige informatie

Het duurde desondanks nog ruim een dag voordat de gevoelige informatie offline was. De eerste klanten trokken woensdagmiddag reeds aan de bel, maar pas donderdagavond laat was de fout hersteld, zo meldt The Register. Vrijdagochtend vroeg stond een aangepaste lijst weer gepubliceerd.

De fout is volgens de Britse techsite saillant omdat veel klanten bij het aanvragen van TLD's moeite hadden met de uitgebreide persoonsgegevens die daarbij werden gevraagd door de ICANN. De organisatie wilde veel informatie hebben zodat een background check kon worden uitgevoerd. De klanten zijn nu razend dat juist die informatie op straat heeft gelegen.

Opzichtige fouten

Ook Nederlandse bedrijven en overheden hebben aanvragen ingediend bij ICANN. Bedrijven als KPN, Philips, KPMG en Wolters Kluwer prijkten woensdag op de lijst. Ook Nederlandse overheden en overheidsorganisaties hebben een eigen topleveldomein aangevraagd. Zo heeft de politie een verzoek ingediend voor de extensie .politie, de gemeente Amsterdam voor .amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken voor .overheidnl. Een topleveldomein kost 185.000 dollar.

De omstreden Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft een rijk verleden wat betreft het maken van opzichtige fouten. Zo stond het inschrijfsysteem voor deze TLD-registratie liefst anderhalve maand offline door een lek, waar in eerste instantie werd gemeld dat dat maar vier dagen zou duren. Het datalek zelf had toen al ruim drie weken open gestaan.