Via het Cashback-programma van Microsoft worden klanten gestimuleerd om via zoekmachine Bing aankopen te doen bij webwinkels. Wordt er via Bing een product gekocht dan krijgt de koper via het Cashback-systeem een klein percentage van de aanschafprijs terug. Microsoft wil zo meer publiek naar de zoekmachine trekken en stelt adverteerders in staat alleen maar voor advertenties te betalen die daadwerkelijk iets opleveren.

Bountii.com-oprichter Samir Meghani ontdekte echter dat er ook een manier is om Bing te laten geloven dat er een product is gekocht, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Een van de manieren om transacties goed te keuren is een zogenaamde 'tracking pixel' op de pagina waarin wordt bewezen dat de deal rond is. Als dat formulier is ingevuld dan keurt Microsoft de transactie goed. Meghani vond een manier om die tracking pixel zelf te genereren en zo Bing om de tuin te leiden.

Niet moeilijk

Hoe de truc precies werkt, legt hij niet uit op zijn blog. Meghani houdt het erop dat het "niet zo moeilijk" is. Ook zegt hij dat de teller van zijn Cashback-account inmiddels boven de 2.000 dollar staat. De man achter Bountii, een kleine concurrent van Bing, heeft daarmee de toorn van Microsoft gewekt.

De softwaregigant stuurde een sommatie om op te houden met het op deze manier verkrijgen van Cashback-geld. "Microsoft gelooft dat uw acties en de aanwijzingen die u aan derden geeft over deze methode voor misbruik verschillende wetten schendt", aldus een advocatenkantoor namens Microsoft in de brief. Het gaat om zaken als computerinbraak, ongeoorloofd toegang verschaffen en ongeoorloofd gebruik van informatie.

'Nog gewoon te achterhalen'

Daarop verwijderde Meghani de blogpost die daarna ironisch genoeg wel nog terug te vinden was ]in de cache van Bing. Daar is het artikel inmiddels uit verwijderd. Via Google is het nog wel terug te vinden. Microsoft sloot ook het Cashback-account van Meghani. "Het doel van mijn bericht was een probleem aan het licht te brengen, niet om anderen aan te zetten tot frauderen bij Microsoft", schrijft hij in een verklaring. "Ik ben verbaasd dat ze zoveel moeite nemen om mij de informatie offline te laten halen. Informatie die voor iedereen die hun documentatie leest gewoon is te achterhalen."