Oplichters hebben een manier gevonden om zoekende internetters voor de gek te houden via AdWords. De werkwijze is dusdanig slim dat er veel geld aan kan worden verdiend zonder dat je de slachtoffers daadwerkelijk moet hacken. Dat schrijft Malwarebytes in een blogpost waarin de werkwijze uit de doeken wordt gedaan.

Het enige wat de oplichters hoeven te doen is te investeren in het biedproces bij AdWords. Bieden op zoekwoorden als YouTube levert advertenties op die bovenaan de zoekresultaten staan. Die advertenties worden dan op heel slimme wijze vormgegeven, zegt Malwarebytes. "De voorgestelde bestemmings-url is de echte youtube.com-site en zelfs als je je muis over de advertentie laat gaan krijg je een link te zien naar een YouTube-kanaal. Daardoor krijg je sterk de indruk dat klikken op de link je ook naar YouTube zal leiden. Maar helaas is dat niet het geval."

De schrik van je leven

Inderdaad. Dat is niet het geval. Wel het geval is dat klikken op de link je leidt naar een webpagina die het slachtoffer de schrik van zijn leven bezorgt, zeker als hij of zij al wat langer gebruik maakt van een pc (met Windows). De pagina ziet eruit als een levensechte Blue Screen of Death zoals je dat krijgt (kreeg) bij een systeemfout in Windows.

Behalve foutmeldingen staat op de BSOD tevens een telefoonnummer dat gebeld kan worden voor assistentie. Aan de andere kant van de lijn staat een team van oplichters klaar om je een onderhoudspakket aan te smeren waarbij de kosten kunnen oplopen tot 599 dollar.

Malwarebytes kwam erachter dat het team achter deze slimme fraude tevens het brein is van oplichtingszaken betreffende antiviruspakketten, Apple-scams en backup-oplichting. Google is over de oplichting ingelicht, de advertenties werden daarna direct verwijderd.