Dat meldt Omroep Brabant naar aanleiding van een tip van Henk Krol, plaatselijke politicus van de partij 50Plus. Volgens Krol is het lek op de website van het medisch onderzoekscentrum ontdekt door een lid van zijn partij. Die kreeg met “een voor de hand liggend wachtwoord" toegang tot “duizenden" medische dossiers.

Data over alcohol- en drugsgebruik

De dossiers zouden zo in te zien zijn door alle cliënten die toegang hebben tot de site en het bewuste wachtwoord gebruiken. Omroep Brabant meldt dat Krol de medewerkers van de regionale zender heeft laten zien welke medische gegevens in te zien waren. Krol zegt zelf onder meer te kunnen zien welke patiënten alcohol of drugs hebben gebruikt.

Het voormalige diagnostisch centrum in Eindhoven doet bloedonderzoek voor ziekenhuizen, artsen en bloedbanken. Daarbij wordt bloed onderzocht op de aanwezigheid van het HIV-virus, alcohol, medicijnen of drugs. Webwereld heeft contact gezocht met de Eindhovense hoofdvestiging van het centrum, maar die kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

Update 14.51: De bewuste website Cyberlab, een site voor medische professionals, is inmiddels uit de lucht gehaald, meldt Omroep Brabant. Omdat de site nu uit de lucht is, moet een aantal patiënten wachten op testuitslagen. De kliniek meldt nu binnen een half uur te kunnen reageren op de situatie.

Update 16.35: De reactie van het diagnostisch centrum luidt als volgt:

"Wij zijn nu aan het inventariseren wat er exact aan de hand is en hebben contact gezocht met de leverancier. Zoals het er nu naar uitziet heeft een individu zich toegang verschaft tot het systeem door de bestaande inlognaam en wachtwoord van een arts die toegang had tot de gegevens van zijn patiënten te misbruiken. Voor zover bekend zijn er geen gegevens gekopieerd en buiten het systeem geplaatst. Er zijn dus geen aanwijzingen dat er gegevens op straat liggen."

Astrid van der Put, directeur: “Wij zijn geschokt over het feit dat blijkbaar gegevens van een aantal van onze patiënten op illegale wijze zijn ingezien. We nemen dit heel serieus. Wij hebben per direct Cyberlab (het internetprogramma) uit de lucht gehaald."