De militaire rechtbank heeft Bradley Manning tot 35 jaar cel veroordeeld voor onder meer spionage, diefstal en computerfraude, meldt onder meer de BBC. De eis van de aanklagers was 60 jaar, maximaal hing hem 90 jaar boven het hoofd. Eind juli werd Manning al schuldig bevonden aan 21 van de 22 tenlasteleggingen. De klokkenluider en informant van Wikileaks is alleen vrijgesproken voor het helpen van de vijand, waar levenslang voor staat.

Bekentenis en excuses

Volgens de BBC hoorde Manning zonder zichtbare emoties de uitspraak van de straf aan. Manning heeft tijdens het proces toegegeven honderdduizenden geheime overheidsdocumenten te hebben gekopieerd en te hebben gelekt aan Wikileaks. Het ging om onder meer geheime diplomatieke communiqués, maar ook veel informatie over de oorlogen van de VS in Irak en Afghanistan, waaronder een heftige video van een Amerikaanse legerhelikopter die verschillende Iraakse burgers, waaronder een Reuters-journalist neerschiet.

Vorige week bood Manning zijn excuses aan. “Het spijt me. Het spijt me dat mijn acties mensen hebben beschadigd. Het spijt me dat ze de Verenigde Staten hebben beschadigd.”

“Ik begrijp wat ik gedaan heb en welke beslissingen ik heb genomen. Maar ik ben niet gelukkig met de grotere gevolgen van de acties. Ik wilde alleen mensen helpen, niet beschadigen”, aldus Manning.

Assange: excuus onder dwang

Volgens Wikileaks-leider Julian Assange zijn de excuses van Manning opgedrongen door de Amerikaanse overheid in ruil voor strafvermindering. Assange zelf is ondergedoken op de Londense ambassade van Ecuador, dat hem politiek asiel heeft verleend.

Volgens Amnesty International moet president Obama de straf van Manning kwijtschelden vanwege de nobele motieven van de klokkenluider en het jarenlange inhumane gevangenisregime voorafgaand aan het proces, aldus de mensenrechtenorganisatie in een reactie.