De oud-militair werd eind juli veroordeeld voor 21 van de 22 aanklachten tegen hem als klokkenluider en informant van Wikileaks. Manning lekte daarbij ongeveer 750.000 Amerikaanse overheidsdocumenten en video’s. Nu hij een gevangenisstraf van 90 jaar riskeert, betuigt hij spijt van zijn daden.

Al is niet iedereen daar zo van overtuigd. Volgens Wikileaks-leider Julian Assange zijn de excuses van Manning opgedrongen door de Amerikaanse overheid in ruil voor strafvermindering.

Al drie jaar vast

Als onderdeel van zijn verdediging maakte Manning excuses tegenover alle betrokkenen en de Verenigde Staten, het land dat hem de afgelopen drie jaar ook lang zonder aanklacht in isolatie vasthield. “Het spijt me. Het spijt me dat mijn acties mensen hebben beschadigd. Het spijt me dat ze de Verenigde Staten hebben beschadigd.”

“Ik begrijp wat ik gedaan heb en welke beslissingen ik heb genomen. Maar ik ben niet gelukkig met de grotere gevolgen van de acties. Ik wilde alleen mensen helpen, niet beschadigen”, aldus Manning, die zei veel aan zelfreflectie te hebben gedaan gedurende zijn gevangenschap.

Strafvermindering

Daarbij zat de klokkenluider naast militaire gevangenissen in Irak en Koeweit een tijdlang vast in een isoleercel in de Quantica-gevangenis in Virginia. In een cel van iets kleiner dan 2 bij 4 meter, zonder kleding en bril, terwijl hij 23 uur per dag niet mocht lopen. Voor deze illegale strafmaatregel krijgt Manning een strafvermindering van 112 dagen, oordeelde de rechter eerder.

Nu riskeert Manning een gevangenisstraf van 90 jaar voor diverse misdaden zoals spionage en diefstal. De meest zware beschuldiging, het helpen van de vijand, is als enige niet geaccepteerd door de rechter. Door samenvoegen van een aantal andere klachten is de maximale gevangenisstraf al teruggeschroefd van de oorspronkelijke 136 jaar.

Assange: excuses onder dwang

Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft in een statement kritiek op de rechtbank, waarvan hij vindt dat deze Manning probeert te vernederen. "Het excuus van Bradley Manning is onder dwang tot stand gekomen, maar in een eerlijke rechtbank zou de Amerikaanse overheid excuses aanbieden aan Bradley Manning", verklaart Assange namens Wikileaks. Assange zelf zit momenteel in ballingschap in de ambassade van Ecuador in Londen.

Naar verwachting volgt volgende week de strafbepaling in de zaak tegen Manning.

De integrale tekst van Mannings slotpleidooi:

Pfc. Bradley Manning Unsworn Statement