NSA-generaal Keith Alexander beweerde op Defcon dat de inlichtingendienst geen dossiers bijhoudt van zijn eigen burgers. Voormalige NSA-topman en nu klokkenluider William Binney noemt deze uitspraak een 'woordspelletje'. De NSA verzamelt namelijk wel allerlei data van Amerikanen. Maar deze verzamelde gegevens vormen nog niet meteen een dossier.

NSA spioneert op iedereen

Binney verliet de NSA in 2001, naar eigen zeggen omdat de dienst iedereen begon te bespioneren. In dat jaar schakelde de dienst dienst over op het ondervangen van binnenlandse communicatie, volgens een getuigenis van Binney in een zaak van internetvrijheidsstrijder EFF tegen de dienst.

Amerikaanse burgerrechten werden volgens de klokkenluider als onbelangrijk weggezet. De inlichtingendienst mag alleen buitenlandse data verzamelen, maar werkt ook in de VS onder het mandaat de communicatie-infrastructuur te beschermen.

Geen dossier, wel gegevens

De NSA gebruikt volgens Binney een slimme truc om de grenzen van zijn bevoegdheden op te rekken. De dienst verzamelt namelijk geen data van Amerikanen in het land zelf, maar wel via datacentra in het buitenland. Alle communicatie van en naar het buitenland kan worden opgevangen door de NSA en daar zitten een hoop gegevens van Amerikanen zelf bij.

De NSA probeert zijn bevoegdheden ook breder te trekken via nieuwe wetgeving op cybersecurity. Amerikanen vrezen dat de dienst zijn boekje te buiten gaat en dat burgerrechten in gevaar komen als de eigen overheid neust door priv├ęcommunicatie van Amerikanen zelf.

Meer macht met CISPA

Zo geeft de omstreden wet CISPA de NSA de bevoegdheid om Amerikaanse communicatie te monitoren. Deze wet is inmiddels al zonder kleerscheuren door het Huis van Afgevaardigden heengekomen en wordt momenteel behandeld in de Senaat. President Obama dreigt met een veto mocht de wet worden goedgekeurd.

Generaal Alexander riep tijdens een charme-offensief op Defcon hackers op zich in te zetten om de Amerikaanse cyberwetgeving in goede banen te leiden. Volgens de NSA-baas hebben de hackers meer verstand van cybersecurity dan de mensen die nu de wetten ontwerpen.