We hebben natuurlijk over Edward Snowden. De documentaire Citizenfour over de klokkenluider die tot op de dag van vandaag geheime en indringende praktijken van de NSA blootlegt, heeft de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten, de bekende Acadamy Award, gewonnen voor de beste documentaire. Snowden verschuilt zich volgens de laatste berichtgeving nog steeds in Rusland, waar hij uit handen van de Amerikaanse regering wil blijven.

Nederlandse inbraak

Afgelopen donderdag werden op basis van door hem gelekte documenten duidelijk dat de NSA ook inbrak bij de in Amsterdam gevestigde simkaartfabrikant Gemalto. Door in te breken op het interne netwerk van het beveiligingsbedrijf en het onderscheppen van privécommunicatie van werknemers, bemachtigden de geheime Amerikaanse en Britse dienst encryptiesleutels die toegang geven tot wereldwijde mobiele communicatie.

Juist dit soort praktijken waren voor Snowden reden om aan de bel te trekken. Citizenfour, vernoemd naar het door Snowden gebruikte pseudoniem voor de activistische regisseur Laura Poitras van de documentaire, vertelt over de gang van zaken rond de onthullingen aan haar en aan journalist Glenn Greenwald, die geheime documenten overhandigd kreeg in Hong Kong.