De zakelijke versie van Klomptek geeft bedrijven de mogelijkheid om alle verkeer van bedrijfstelefoons te monitoren en te limiteren. De software kan daar vrij ver in gaan. Het verschilt van het limiteren van priv├ęgesprekken van werknemers tot het volledig wissen van alle software van een telefoon als die gestolen blijkt.

De startup brengt nu een publieke beta van de dienst op de markt genaamd Track & Protect, die vergelijkbare functies heeft. "Hou de locatie van je kinderen en andere familieleden 24 uur per dag in de gaten via het web", is de eerste zin waarmee het bedrijf adverteert.

Op afstand te beheren

Naast het online volgen van familieleden kan de software de telefoon automatisch vergrendelen en detecteren of er een vreemde sim-kaart in het toestel wordt geplaatst. Ook is er een sms-alarmdienst die automatisch berichten verstuurt als iemand een telefoon probeert te kraken door een foute pincode in te voeren. Tegelijkertijd worden er van de persoon die de telefoon vast heeft foto's gemaakt als er een camera aan de voorkant zit. Die foto's worden direct doorgestuurd naar online account van de beheerder van de telefoon.

De beheerder heeft ook de mogelijkheid de telefoon dan te vergrendelen en een bericht naar het toestel te sturen waarin contactinformatie en een eventueel vindersloon verschijnt op het scherm. Het enige dat dan nog met die telefoon kan is bellen naar het nummer dat de beheerder heeft opgegeven.

Betaalde extra's

Deze functies zijn gratis, net zoals de geleverde software. Als verdienmodel verkoopt Klomptek extra diensten. Daarmee kan er op afstand code worden uitgevoerd op een telefoon, ook kan er bepaalde data of verschillende rapportages worden opgehaald. "Een gebruiker zendt een verzoek om locatiebepaling vanaf zijn web-paneel en de positie van de telefoon wordt binnen seconden op een kaart getoond", aldus de startup. De beheerder heeft de mogelijkheid om de telefoon op afstand te besturen, zelfs als de sim-kaart door iemand anders is verwijderd.

De publieke beta van Track & Protect is beschikbaar voor Symbian S60v3 en S60v5 toestellen, daar horen onder andere ook de Nokia N97, N97 mini, N96, N95 en 5800 ExpressMusic bij. Daarnaast is de software geschikt voor de Sony Ericsson Satio en de Samsung i8910 HD (Omnia). Er wordt gewerkt aan ondersteuning voor Android en andere platformen.