De Franse politie is begonnen met het doorzoeken van huizen en het in beslag nemen van computers van de kopers van het malwareprogramma Blackshades. Dat meldt de Franse nieuwssite RTL. Ook gaan er op diverse webfora geluiden op dat ook in andere landen, waaronder Nederland, Blackshades-kopers bezoek van de politie hebben gehad.

Remote access tool

Blackshades is een zogeheten remote access tool (RAT). Het verzamelt wachtwoorden van onder meer e-mailaccounts en webdiensten, instant messaging-applicaties en FTP-clients. Het programma wijzigt zichzelf geregeld zodat het ongrijpbaar blijft voor antivirussoftware. Een licentie op Blackshades kost tussen de 40 en 100 dollar per jaar.

De malware dook voor het eerst op in 2010 op ondergrondse webfora. Remote access tools worden ook gebruikt voor het uploaden van meer malware om de computer of bestanden te manipuleren.

Securitybedrijf Symantec waarschuwde afgelopen november nog dat de Blackshades-malware nog altijd rondwaarde op het internet. Ook Nederlandse computers waren doelwit.

Nederland?

Naar verluidt heeft de FBI eind vorig jaar een onderzoek ingesteld naar alle kopers van het malwareprogramma. Het lijkt erop dat zij in kaart gebracht zijn en nu huiszoekingen krijgen. Webwereld heeft het OM gevraagd of ook het team High Tech Crime huiszoekingen heeft gedaan in ons land. Het OM heeft vandaag echter geen enkele woordvoerder beschikbaar.

Op een online forum beweert ook een Nederlander bezoek van de politie te hebben gehad: De servers van Blackshades zouden intussen offline zijn: Lees ook: Blackshades-malware is terug van weggeweest