Donderdag publiceerde privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een vernietigend rapport over onwettige toegang tot de CIOT-database met gegevens van Nederlandse telecomklanten.

Op alle vlakken gooien de opsporingsdiensten met de pet naar de wettelijke regels voor het opvragen van NAW-gegevens van telecomklanten. Bij de Nationale Recherche, onderdeel van het KLPD, heeft het CBP 11 bevragingen onderzocht, daarvan waren er maar liefst 9 in strijd met de wet.

Vormverzuim

In een reactie erkent het KLPD dat er sprake is geweest van “vormverzuim”, maar benadrukt dat het zelf de foute bevragingen heeft onderzocht en dat er in alle gevallen uiteindelijk een rechtsgrond voor de bevragingen was.

Ook stelt de politieorganisatie dat het onderzoek van het CBP begin 2010 plaatsvond. Sindsdien heeft de Nationale Recherche de procedures aangepast en aangescherpt. Ook is het aantal mensen dat toegang mag hebben tot de CIOT “drastisch verminderd”, verzekert het KLPD.

Per 1 mei op orde

Minister Opstelten heeft de Kamer belooft dat per 1 mei alle politiekorpsen orde op zaken moeten hebben met zodat de "grove schendingen" van de privacywet verleden tijd zijn. Anders worden ze afgesloten van de CIOT-database. Ze kunnen dan overigens nog wel bevragingen doen via andere korpsen die de procedures wel netjes volgen.