Het KLPD heeft onlangs geblunderd en een lijst met nummers die moesten worden afgetapt naar het verkeerde faxnummer gestuurd, namelijk van een particulier in plaats van het lokale Tap Service Centrum van de politie.

Nummers van verdachten én agenten

Het gaat om een tiental personen, waarvan de telefoon en pc werd afgetapt, en waarvan de taptermijn moest worden verlengd. In de documenten staan telefoonnummers, IP-nummers en bijbehorende providers. Maar ook de naam en telefoonnummers van de betrokken officier van justitie, het politie opsporingsteam en de namen en mobiele telefoonnummers van een aantal politiemedewerkers. Van hen zijn ook mobiele telefoonnummers in de fax te vinden.

Bij het versturen van de fax toetste de landelijke unit interceptie van het KLPD echter het verkeerde faxnummer in, waardoor de lijst bij een Epenaar uit de fax rolde. Die wachtte een week lang of de KLPD de fout zou ontdekken en stapte vervolgens naar de lokale pers, de site Epenaren.nl.

Ernstige zaak

Politie en Justitie zijn behoorlijk geschrokken van het incident. Het OM Arnhem rept van een 'ernstige zaak'. "De politie is inmiddels een onderzoek gestart, dat zich toespitst op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. […] Alle partijen zijn doordrongen van de ernst van de situatie en streven naar een spoedige afhandeling van het onderzoek. Of deze fout gevolgen heeft voor het strafrechtelijk onderzoek is op dit moment nog niet duidelijk.”

Een woordvoerder van het OM in Arnhem wil verder geen details geven.

gelekte tapfax