Het zogenaamde bankenteam, bestaande uit het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Landelijk Parket en de banken doet onderzoek naar aanleiding van nieuws over een nieuwe, geavanceerde cybercrime-infrastructuur om bankrekeningen te plunderen.

Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer, na vragen van de PvdA.

"Deze informatie is vanmorgen in Nederland direct opgepakt, ook door het samenwerkingsverband van de Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie, de Nederlandsche Bank en de banken, de zogenaamde Electronic Crimes Taskforce", aldus Opstelten.

Nieuwe, geraffineerde malware

De bende, die gebruikt maakt van nieuwe, geraffineerde modules bovenop de bekende ZeuS/SpyEye-Trojan, heeft het onder meer voorzien op ING en Rabobank-klanten. Verschillende rapporten over de geautomatiseerde rekeningplundering, vorige week en eerder vandaag, zorgen voor onrust en vragen in de Tweede Kamer.

De woordvoerder van het ministerie vertelt aan Webwereld dat in eerste instantie het KLPD de zaak zal onderzoeken. Als er aanleiding toe is zal het Openbaar Ministerie het stokje overnemen met een strafrechtelijk onderzoek. Maar zover is het nog niet, bevestigt de zegsman van het Landelijk Parket.

ING, Rabo: business as usual

Vooralsnog is onduidelijk hoeveel fraude daadwerkelijk succesvol is geweest. De bedragen die McAfee meldt zijn in principe pogingen. Technisch zijn de transactie voltooid, maar een onbekend gedeelte is mogelijk teruggedraaid na melding van de gedupeerde of het detectiesysteem van de bank. ING en Rabobank zelf stellen zich niet in het rapport van McAfee te herkennen.

"We kennen dit type Trojan, en zitten er bovenop met preventieve detectiemaatregelen. Maar de door McAfee genoemde bedragen en specifieke gerichtheid op zakelijke klanten herkennen we absoluut niet", aldus de zegsman van ING. Rabobank sluit zich hier bij aan.