De oorzaak van de problemen, die in de nacht van woensdag op donderdag ontstaan zijn, is naar alle waarschijnlijkheid een storing in de energievoorziening. "We hebben afgelopen nacht waarschijnlijk te maken gehad met een piekbelasting in de spanning. Dit heeft de nodige schade veroorzaakt aan onze systemen", aldus KNMI-woordvoerder Cees Molenaars.

"Dit betekent niet dat onze vitale functies zijn aangetast. Zo heeft de informatievoorziening aan Schiphol er niet onder te lijden, omdat daar backupsystemen voor aanwezig zijn", aldus de zegsman.

"Wel ligt de website eruit en liggen er een aantal rekenmodellen stil, bijvoorbeeld voor klimaatberekening", aldus Molenaars. Volgens de woordvoerder heeft de storing geen gevolgen voor het actuele weerbericht dat het KNMI uitgeeft. "Het weerbericht is een samenstelling van tal van bronnen en interpretaties en dat kan nu gewoon doorgaan".

Betalende afnemers van KNMI, zoals weerbureaus, krijgen wel weergegevens door 'maar wel met enige vertraging', aldus Molenaars. Andere afnemers, zoals Buienrader.nl, kunnen momenteel geen actuele beelden ontvangen.

Het KNMI liet donderdagmiddag weten dat de storing om 12:30 uur verholpen is en dat alle 'vitale functies' weer goed functioneerden. Ook de website werkt weer.