De opmars van Bitcoin gaat vooralsnog door. De koers van de virtuele valuta is op de grootste handelsplaats Mt.Gox inmiddels de grens van 100 dollar gepasseerd. Met zo'n 11 miljoen Bitcoins in omloop is de totale marktwaarde daarmee 1 miljard dollar voorbijgeschoten in de afgelopen dagen.

Hackers en oplichters

De stijgende koers en populariteit ontgaat ook hackers en oplichters niet. Marktplaats Bitcoin Central, die eind vorig jaar de primeur had met de samenwerking met een reguliere betaaldienst met bankstatus, is al een dag compleet offline vanwege een inbraak. Ook de zusterdienst Paytunia ligt plat. Naar eigen zeggen zijn de euro's en Bitcoins van klanten wel veilig.

Met enige regelmaat weten hackers grote bedragen aan Bitcoins te bemachtigen. Maar ook oplichting komt voor. De Nederlandse security-expert Rickey Gevers meldt dat hij 20 Bitcoins kwijt is, omdat één van de oprichters van de miningpool Bit LC er met de noorderzon vandoor is met alle gedolven Bitcoins. Bit LC moet hierdoor de handdoek in de ring gooien.

Vorige week lag Mt.Gox onder een zware DDoS-aanval. De koers maakte tegelijkertijd een heftige dip door.

Achtergrond: Wat is Bitcoin?