De Amerikaan bekende in mei al schuld en is nu veroordeeld tot zeven jaar cel, meldt Security.nl op basis van berichtgeving op de Amerikaanse site SFgate.com. Hij zou de 4400 creditcardgegevens buitgemaakt hebben door via gehackte computers de gegevens te kunnen ontvangen die via winkelapparatuur naar die computers werden gestuurd. De geïnstalleerde malware stuurde die gegevens door naar een server die de Amerikaan samen met de Nederlander beheerde.

Aanklacht tegen Nederlander zwaarder

De aanklacht tegen de uitgeleverde Nederlander is zwaarder dan die tegen de Amerikaan. De 21-jarige Nederlander, bekend onder zijn hackersnaam Fortezza, zou volgens de Amerikaanse justitie niet alleen creditcardgegevens hebben gestolen, maar ook een handelsplaats hebben gehad waar gegevens te koop werden aangeboden. Het zou gaan om in totaal 44.000 creditcardgegevens.

De Nederlander, die altijd heeft ontkend, werd dit voorjaar in Roemenië opgepakt buiten medeweten van de Nederlandse justitie om. De Amerikanen vroegen vervolgens Roemenië om uitlevering en zo geschiedde. Op Kamervragen antwoordde staatssecretaris Teeven dat ook de uitlevering buiten medeweten van Nederland is gebeurd. Op 20 augustus gaat de rechtszaak tegen de 21-jarige S. in Seattle van start.