De makers van het programma AnyDVD hebben een update uitgebracht die gebruikers in staat stelt een backup te maken van Blu-ray discs. Het BD+ drm-protocol voor Blu-ray zou volledig gekraakt zijn. Dat stelt gebruikers in staat de video te om te zetten naar een onbeveiligd formaat, meldt ZDnet.

Vorig jaar maakte het bedrijf bekend het BD+ drm-protocol gehackt te hebben, maar toen was het alleen mogelijk om films te 'rippen' en af te spelen vanaf een harde schijf met een specifieke versie van CloneDVD. Nu is er volledige vrijheid om te branden of het bestand over te zetten naar andere codecs.

Niet te kraken

Van BD+ werd gedacht dat het veel moeilijker te kraken was dan de versleutelingssoftware die gebruikt wordt op HD DVD's. "BD+ zal in tegenstelling tot AACS, dat vorig jaar gedeeltelijk gehackt werd, waarschijnlijk de komende tien jaar niet gekraakt worden", durfde Richard Doherty van de Envisioneering Group vorig jaar nog te zeggen.

Hoofd HD technologie van SlySoft, Peer van Heuen, moet wel toegeven dat een aanpassing van BD+ een einde kan maken aan de werking van de crack. SlySoft was eigenlijk van plan om het kraken van Blu-ray al in december mogelijk te maken. "We hebben uiteindelijk om strategische redenen besloten om de uitkomst van de HD DVD en Blu-ray oorlog af te wachten."

Daarnaast wilde het bedrijf afwachten of de nieuwe titels die met BD+ beveiligd zijn hetzelfde systeem gebruikten als SlySoft al aannam. "We zijn er erg trots op dat we het veelgeprezen en 'onbreekbare' BD+ met beide voeten op aarde hebben gezet." Van Heuen zet daar wel de kanttekening bij dat 'nog niet alle mogelijkheden van BD+ worden benut'.