3 op de 10 Macs bevat malware

Volgens een onderzoek van het blad MacFan onder zijn lezers is op 31 van de 100 Apple-computers in Nederland en België malware te vinden. De malware die bezitters van een Mac aantroffen nadat het blad hen had gevraagd hun harde schijf te onderzoeken, is meestal binnen gekomen via email als bijlage.

MacFan zegt er wel bij dat de malware “vrijwel nooit kwaad kunnen" omdat de malware is geschreven voor Windows-computers. Wel zouden de Apple-computers de malware weer verder kunnen verspreiden. De meeste lezers van het blad die aan het onderzoek meededen, bleken voor het eerst de benodigde antivirussoftware te installeren op hun Mac. Daardoor was in sommige gevallen vele uren tot aan 2 dagen nodig voor de analyse.

Microsoft schikt weer botnetzaak

Microsoft heeft een schikking getroffen met de herder van het botnet Kelihos. De softwarenegineer achter het botnet, Andrey Sabelnikov, heeft nu bekend dat hij de code heeft geschreven, maar niet het brein en de eigenaar was van Kelihos en ook niet was betrokken bij de acties die vanuit het botnet zijn gedaan. Zowel Microsoft als Sabelnikov zijn zwijgplicht overeengekomen over de details van de schikking. De aanklachten tegen Sabelnikov zijn geseponeerd en Microsoft zegt de Kelihoszaak te sluiten.

Microsoft haalde het botnet een jaar geleden neer en maakte daar veel tamtam over. Begin dit jaar kwam Sabelnikov als tweede verdachte in beeld, maar hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij botnets. Een eerste verdachte, een Tsjech, kwam al vorig jaar tot een schikking met Microsoft. Ondanks de aanpak van Microsoft doken (restanten van) Kelihos begin dit jaar alweer op en werd Microsoft diverse malen bekritiseerd vanwege zijn aanpak van botnets, die justitiele onderzoeken in diverse landen zou frustreren.

Beloning voor bestrijding robocalls: 50.000 dollar

De Amerikaanse telecomwaakhond FTC biedt 50.000 dollar als beloning voor degenen die met het ultieme idee komt hoe zogeheten 'robocalls' kunnen worden bestreden. Robocalls zijn illegale geautomatiseerde telefoontjes naar consumenten door schimmige callcentra.

Telemarketeers kunnen door de huidige technologie makkelijk en goedkoop duizenden consumenten bellen per minuut via dergelijke belsystemen. De moeilijkheid in de zogeheten FTC Robocall Challange is dat geautomatiseerde belletjes van politieke partijen, goede doelen en zorgdienstverleners wel legaal zijn. Die moeten dus wel doorgelaten worden. Inschrijven kan vanaf donderdag, de sluitingsdatum is 17 januari. De winnaar wordt in april bekend gemaakt.