'Hacken voor Chinese overheid is saai'

De voormalige hacker Tao Wan die tegenwoordig voor IBM werkt, doet tegenover de IDG New Service een boekje open over de Chinese hackwereld. Volgens de 41-jarige Wan zijn er nu geen hackers die in dienst werken van China, omdat dit voor hen maar saai is en zij sociaal niet geschikt zijn voor overheidswerk. Volgens Wan verdwijnt ook het nationalistische doel van Chinese hackers steeds verder.

De ex-hacker laat verder doorschemeren dat de laatste generatie hackers - geboren in de jaren '90 - minder capabel is. “Zij hebben hun skills geleerd in internetcafés terwijl hun ouders aan werk waren. Jonge kinderen met een lage technische kundigheid die alleen maar willen pronken", aldus de hacker die naar verluidt in de jaren '90 diverse aanvallen pleegde op buitenlandse websites.

Pc-maker Lenovo groeit verder

De kwartaalcijfers van pc-fabrikant Lenovo gaan gekoppeld met goed en slechts nieuws. Het goede nieuws is met name dat het Chinese bedrijf het in een verder krimpende pc-markt bijzonder goed doet. In het tweede kwartaal verkocht Lenovo voor een totaal van 8,7 miljard dollar aan hardware, wat een nieuw record betekent.

Het slechts nieuws is dat er in Q2 de minste winstgroei van de afgelopen twee jaar is gemaakt. Toch mag de pc-maker met een totale kwartaalwinst van 162 miljoen dollar (tegenover 144 miljoen vorig jaar) niet klagen. Lenovo heeft nu wereldwijd een marktaandeel van 15.6 procent en is volgens onderzoeksbureau Gartner nu de meest verkopende pc-maker. Al is concurrent Dell het daar niet helemaal mee eens.

BitTorrent-verkeer neemt af door Netflix

Het percentage internetverkeer dat via BitTorrent loopt neemt in Noord-Amerika af ten koste van Netflix. Die populaire streamingdienst is op piekmomenten goed voor eenderde van al het (downstream) breedbandverkeer, berekent onderzoeksbureau Sandvine. Dat terwijl het BitTorrent daar is afgenomen tot gemiddeld 12 procent.

In Europa, waar Netflix nog niet in alle landen (waaronder Nederland) beschikbaar is, staat de teller nog op 16 procent en in Azie zelfs 36 procent . Volgens Sandvine gaat het on-demand entertainmentverkeer steeds meer bandbreedte opslokken ten koste van BitTorrents, dat minder dat 10 procent zal overhouden in 2015.