Baidu betreedt Silicon Valley

Baidu, de Chinese equivalent van Google, heeft zijn eerste researchcentrum voor kunstmatige intelligentie geopend in Silicon Valley, zo meldt Wired.

Het lab krijgt de naam The Institute of Deep Learning (IDL) mee en staat nauw in verbinding met een vestiging in China. Baidu hoopt te vissen uit de vijver van talent van Silicon Valley en zo zijn concurrentiepositie met Google en Apple te verstevigen. Die twee bedrijven doen momenteel ook veel onderzoek naar Deep Learning, dat ingezet wordt bij onder meer beeld- en spraakherkenning.

De ambities zijn niet mals bij de Chinese zoekreus. The Register schrijft dat CEO Robin Li van Baidu bij de aankondiging in januari de hoop uitsprak dat het Amerikaanse lab zich op termijn kan meten met topinstituten zoals Xerox’ PARC en AT&T’s Bell Labs. Daarvoor heeft Baidu onlangs zijn eerste onderzoeker in Silicon Valley aangenomen.

Meldpunt Cybercrime via Politie.nl

De politie heeft het Meldpunt Cybercrime verhuisd. Het online loket waar melding kan worden gemaakt van kinderporno, kindersekstoerisme en terrorisme wordt ondergebracht in de website Politie.nl. Die politiesite probeert burgers steeds meer meldmogelijkheden te geven via internet.

Het idee is om uiteindelijk één ‘Generiek Meldpunt’ op die website te creëren, schrijft de politie op in een nieuwsbericht. Daar moeten naast de huidige onderwerpen (kindermishandeling, discriminatie, fraude, etc.) in de toekomst ook vergrijpen bijkomen zoals internetoplichting en tanken zonder te betalen, meldingen die nu nog via losse sites lopen.

L0pht-hacker naar Google

De oprichter van de beruchte jaren 90 hackersgroep L0pht, Peiter ‘Mudge’ Zatko, maakt de overstap naar Google, zo meldt hijzelf op Twitter. Zatko was de afgelopen drie jaar nog projectmanager bij DARPA, de onderzoeks- en beveiligingstak van het Amerikaanse leger.

Welke functie hij gaat bekleden bij Google blijft voorlopig geheim, schrijft SecurityLedger.com. Zowel Google als Zatko doen daar voorlopig geen uitspraken over. Zatko heeft voor DARPA gewerkt aan de innovatie van cybersecurity bij meerdere grote projecten, waaronder Cyber Fast Track (CFT) wat start-ups op het gebied van cyberdefensie stimuleert.