Chinese hackersgroep valt VS aan

The New York Times komt met een uitgebreid verhaal over een groep hackers opererend vanuit Shanghai. De groep, die de naam 'Comment Crew' of 'Shanghai Group' meekrijgt, zou steun krijgen van het Chinese leger en zou verantwoordelijk zijn voor vele cyberaanvallen op Amerikaanse doelen.

De bevindingen zijn gebaseerd op een 60 pagina's tellend rapport van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant. Zij identificeerden meer dan 140 organisaties werkzaam in uiteenlopende industrie├źn die de afgelopen 6 jaar zijn doelwit zijn geweest van de hackersgroep. The Next Web heeft de video (screen capture) van Mandiant waarop de hackers aan het werk zijn gepubliceerd. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldigingen ongegrond in een reactie tegenover AP.

Tizen 2.0 is uit

De tweede versie van het open source mobiele OS Tizen is uitgebracht. Met steun van Intel en Samsung is er verder gewerkt en heeft Tizen 2.0 nieuwe functionaliteiten gekregen zoals HTML 5-ondersteuning, Bluetooth en NFC. Ook is er een nieuw Web UI-framework, zo meldt het technische stuurgroep van Tizen in een blogpost.

Tizen krijgt steun van verschillende mobiele operators, fabrikanten en app-ontwikkelaars en is bedoeld voor smartphones, tablets, boordcomputers van auto's en smart-tv's. Tizen 1.0 kwam in mei 2012 uit. Het besturingssysteem kan met behulp van een emulator ook Android-apps draaien.

Misstanden distributiecentrum Amazon

De Duitse televisiezender ARD heeft een reportage uitgezonden waarin buitenlandse werknemers in een distributiecentrum van Amazon worden gevolgd. De met name Oost- en Centraal-Europese groep zou onderbetaald worden, voortdurend slachtoffer zijn van intimidatie en op willekeurige gefouilleerd worden door het extern ingehuurde beveiligingsteam van het bedrijf HESS, dat tevens de hostels waarin zij verblijven bewaken.

Amazon heeft gereageerd en daarbij beloofd dat het een onderzoek instelt naar de misstanden. Zij zeggen geen discriminatie of intimidatie te accepteren. Ook zou volgens BBC News de samenwerking met het ingehuurde beveiligingsteam per direct zijn gestopt. Ondertussen zijn ook de Duitse politiek en vakbeweging over de kwestie gevallen.