Eigen Bundestrojaner

Het Bundeskriminalamt, vallend onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, zoekt in een vacature naar een wetenschappelijke medewerker (m/v) die voor de Duitse opsporingsdienst software kan ontwikkelen voor technische surveillancemiddelen voor misdaden in samenhang met computernetwerken. Kortom, een Trojan-ontwikkelaar, meldt de Duitse technieuwssite Heise.

Het takenpakket omvat namelijk onder meer de levering van technische middelen om de politie stilletjes en op afstand toegang te verschaffen tot externe computersystemen. Kandidaten moeten gedegen kennis hebben van C++ en goede kennis van low-level programmeren en de beveiligingsmechanismen van Windows. Daarnaast is een hoge mate van creativiteit gevraagd. De Duitse overheid is eerder al in opspraak geraakt vanwege gebruik van staatsspyware. Die zogeheten Bundestrojaner is ook voor persoonlijk gebruik misbruikt.

Wikipedia-artikelen te moeilijk

Veel artikelen op online-encyclopedie Wikipedia zijn slecht leesbaar, waardoor het doel van kennis ontsluiten niet wordt gehaald. Onderzoek van de Universiteit Twente en het bedrijf Babbletics wijst uit dat 73,5 procent van de artikelen op de Engelstalige Wikipedia redelijk moeilijk tot zeer moeilijk te lezen is. Bijna de helft (45 procent) van alle Engelse lemma's is zelfs moeilijk tot zeer moeilijk.

Criteria voor het bepalen van de moeilijkheidsgraad zijn de lengte van zinnen, de hoeveelheid lange zinnen en het gebruik van lange woorden. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de Flesch Reading Ease-test. Wikipedia heeft al sinds 2003 een vereenvoudigde uitvoering van zijn eigen lemma's, bestemd voor kinderen, mensen met leerproblemen en non-Engelstaligen. Ook die 'Simple English'-uitvoering komt niet goed door de test van de UT.