exFAT gaat open source

Er is een open source versie (1.0.0) van Microsofts bestandssysteem exFAT (Extended File Allocation Table) uitgekomen, zo meldt Linux-blog Phoronix. De implementatie is gebaseerd op FUSE (Filesystem in Userspace) en werkt op UNIX-systemen zoals Linux en OS X.

Microsoft heeft exFAT ontwikkeld voor flash-drives. Het is een uitgebreidere uitvoering van het aloude FAT, wat grotere bestanden en ook lange bestandsnamen aan kan. exFAT wordt al jaren beschermd met patenten. Onlangs sloot autofabrikant BMW een patentdeal met Microsoft bij het gebruik van exFAT voor digitaal entertainment ingebouwd in zijn auto's.

Toch nog 64-bit Firefox

Onder de naam Waterfox verschijnt er alsnog een 64-bit variant van Firefox. Browserfabrikant Mozilla besloot vorig jaar om te stoppen met 64-bit-nightlies voor Windows, maar kreeg direct een storm van kritiek. Daarom werd besloten alsnog een ontwikkelaarsversie van uit te brengen.

Waterfox 18.0.1 is beschikbaar voor Windows XP, Vista en 7. De browser leunt uiteraard op de broncode van Firefox en is speciaal gemaakt voor 64-bit systemen. Gebruikers van de Firefox-aftakking kunnen zich aansluiten bij een Overlock-forum waar gebruikers van de browsers elkaar van ondersteuning voorzien.

Duizenden dollars voor Java-lek

De organisatie van de beruchte hackerscompetitie Pwn2Own looft dit jaar prijzengeld uit voor het kraken van plug-ins van Java, Flash en Adobe Reader. In maart is er een lucratieve pot van 560.000 dollar aan prijzengeld te winnen in Canada, schrijft The Register.

Deelnemers krijgen 70.000 dollar voor het kraken van Adobe Reader en Flash en 20.000 voor het omzeilen van Java. Een traditionele hack is nog lucratiever, zo krijgen hackers voor een werkende exploit van Chrome op Windows 7 liefst 100.000 dollar.