'Banken doen te weinig'

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat banken meer moeten doen aan de bestrijding van digitale aanvallen op bankrekeningen, schrijft het Financieel Dagblad. Volgens Opstelten is cybercrime een groot risico voor de samenleving en moet daarom ontzettend serieus genomen worden. Banken zouden volgens de minister transparanter kunnen zijn over de risico's die klanten lopen.

Initiatieven daarvoor, zoals een werkgroep waarin publieke en private partijen samenkomen, stuiten volgens hem nu nog op een weinig constructieve houding van financiële instellingen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bestrijdt het geschetste beeld van de minister in het artikel en stelt juist constructief samen te werken met politie en justitie.

Samsung belooft Tizen-topmodel

Er verschijnt nog dit jaar een eerste Tizen-smartphone van Samsung op de markt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf bevestigd tegenover Bloomberg. De telefoon met het open source-besturingssysteem valt in de high-end categorie en komt ergens in augustus of september uit, zo belooft Samsungs mobiele topman Lee Young Hee. De eerste verkoper, Japans grootste operator NTT DoCoMo, is gevonden.

Tizen zag het levenslicht in mei 2012 en heeft inmiddels steun van verschillende mobiele operators, fabrikanten en app-ontwikkelaars. Analisten zien Tizen als een rechtstreekse Android-concurrent, die tegenwicht moet bieden tegen Google's hegemonie. Een maand geleden werd de tweede versie van het open source mobiele OS Tizen uitgebracht.

WhatsApp wil klanten binden

WhatsApp-ceo Brian Acton laat Whatsappen.nl weten dat het bedrijf langer lopende abonnementen gaat aanbieden. Gebruikers kunnen de mobiele chatapplicatie voor meerder jaren tegelijkertijd betalen en krijgen daarmee een kleine korting. Op dit moment is het eerste jaar gratis (behalve op iOS) en kost de dienst vervolgens 89 eurocent per jaar.

Vanaf de laatste Android-versie was al een 3 tot 5-jarig abonnement voor WhatsApp beschikbaar. Dat beleid wordt doorgetrokken naar alle andere platformen. Mogelijk voelt WhatsApp de hete adem van opkomende mobiele chatapplicaties zoals Facebook Messenger in de nek en wil het zijn gebruikers alvast voor langere tijd binden.