Zero-day lek in Java

De beveiligingsonderzoekers van FireEye hebben Oracle opnieuw gewaarschuwd voor een zero-day lek in Java. Het zou gaan om de meest recente versies Java 6 (update 41) en Java 7 (update 15) die beide kwetsbaar zijn voor een exploit die een grote hoeveelheid geheugen overschrijft.

Dat maakt de exploit volgens de onderzoekers niet erg betrouwbaar. In plaats van het uitbuiten van het lek zorgt dit voor het crashen van de JVM (Java Virtual Machine). Toch is bij een succesvolle aanval het installeren van een backdoor mogelijk, waarmee toegang van buitenaf mogelijk is. FireEye adviseert Java uit te schakelen, de beveiliginstellingen aan te scherpen en geen onbekende Java-applets te installeren, zo schrijft FireEye op zijn blog.

Tegenslag Megaupload

De Verenigde Staten hoeft geen bewijsmateriaal te overhandigen aan de advocaten van Megaupload, de offline gehaalde filesharingsite van oprichter Kim Dotcom. Nadat lagere rechtbanken in Nieuw-Zeeland hadden beslist tot het overhandigen van bewijsstukken uit Amerika, oordeelt het Hof van Beroep nu anders, meldt Reuters.

Dat betekent een flinke tegenslag voor de verdediging van Megaupload in de rechtszaak die al speelt sinds januari 2012. Dotcom wil aantonen dat Megaupload slechts een dienstverlener was en niet verantwoordelijk is voor de destijds opgeslagen data die in sommige gevallen auteursrechtelijk materiaal bevatte. De zitting van de rechtszaak, waarin de FBI uitlevering van Dotcom eist, dient naar verwachting in augustus 2013. Ondertussen staat de opvolger van Megaupload, Mega, alweer online.

Eerste update BB10

BlackBerry rolt zijn eerste softwareupdate voor zijn mobiele OS BlackBerry 10 uit. Verbeteringen en bugfixes gaan ook bij BB10 'over the air', waarbij gebruikers een melding in het scherm krijgen over de beschikbare update. BlackBerry raadt aan deze eerste download van 150 MB over het WiFi-netwerk binnen te halen.

De eerste softwareupdate belooft onder meer snellere apps van derden en komt met verbeteringen aan de camerasoftware, het gebruik van Gmail-kalenders, online video's afspelen en aanpassingen die de batterijduur verlengen. BlackBerry schrijft dat het de komende weken alle BB10-gebruikers wil bedienen en vraagt gebruikers om feedback op het blog.