Nokia-ontwikkelaar hackt Windows 8-apps

Hoofdontwikkelaar bij Nokia Justin Angel demonstreert een methode waarop Windows 8-apps kunnen worden gekraakt. Daarmee kunnen de in-app aankopen worden omzeild, apps gekopieerd worden en advertenties uit apps gehaald worden.

Op zijn blog omschrijft hij in detail hoe softwarepiraten deze apps relatief eenvoudig kunnen kraken. Het blog is inmiddels offline, maar is nog wel gecachet. Om het concept te demonstreren gaf Angel zichzelf een miljoen credits in de rpg-game Soulcraft, waar je meer dan 1000 dollar voor zou moeten betalen als je deze legaal aankoopt.

Overheid: Amerikanen kunnen niet bij EPD

De EPD-gegevens die via het Landelijke Schakelpunt (LSP) worden verstuurd, kunnen niet worden ingezien door de Amerikaanse ict-dienstverlener CSC, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan Webwereld. Eerder ontstond ophef omdat onder de Amerikaanse wetgeving zoals de patriot Act Amerikanen in Nederlandse patiëntgegevens zouden kunnen snuffelen. De Amerikaanse ict-dienstverlener CSC die de infrastructuur uitvoert, zou onder de Patriot Act gedwongen kunnen worden om data te overhandigen.

Uitvoerder CSC heeft toegang tot de BSN-gegevens en het UZI-nummer van de huisarts. Dat laat woordvoerder Mirjam Wakelkamp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport desgevraagd aan Webwereld weten. EPD-data worden versleuteld verzonden en zijn volgens het ministerie niet voor CSC toegankelijk.

Verder wacht minister Schippers van VWS de gesprekken tussen CSC en LSP-koepelorganisatie VZVZ af om te zien welke afspraken er precies gemaakt zijn en wil daarna dat het College Bescherming Persoonsgegevens naar de relatie van het Amerikaanse bedrijf met het LSP kijkt. De koepelorganisatie wil een verklaring van CSC dat het Amerikaanse bedrijf niet onder de Patriot Act valt.

Eerste over-the-air update WP8

Gebruikers van Windows Phone 8 hebben hun eerste over-the-air update gekregen. Microsoft doet geen officiële mededelingen over de patches die er onderdeel vanuit maken, schrijft The Register, maar bevestigt dat de roll-out op de verschillende WP8-modellen in gang is gezet.

Vermoedelijk zijn eerder gemelde problemen waarbij het besturingssysteem willekeurig herstartte, waar verschillende gebruikers melding van maakten, opgelost. Hetzelfde geldt voor de WiFi-radio die stopt wanneer het display uitspringt.

De update beperkt zich niet tot fixes, maar voegt ook enkele nieuwe features toe. Zo worden sms'jes voortaan opgeslagen als concept en is er een feature toegevoegd om geweerde telefoontjes automatisch een sms te sturen. Microsoft zegt niets over welke regio's de OTA-update ontvangen of wanneer deze wereldwijd wordt uitgerold.