Open source community's ruziën over logo

De Open Source Hardware Association (OSHWA) maakt met zijn logo inbreuk op het logo van de Open Source Initiative (OSI). Deze laatste bezit het merkenrecht op de beroemde groene cirkel met een lege ruimte die een sleutelgat moet voorstellen. De OSHWA heeft een soortgelijk logo voor open source hardwareproducten die het ontwerp delen en vrijelijk beschikbaar stellen. Het hardwarelogo is een blauwe cirkel met een lege ruimte die een sleutelgat moet voorstellen en heeft tandwielen op de randen.

De OSI bezit het merkrecht en wil dat OSHWA daarom zijn logo aanpast. De OSI stelt dat de organisatie zich met het OSHWA-logo bemoeit om het logo aan een standaard te laten voldoen. Volgens de OSI demonstreert de open source gemeenschap daarmee goed leiderschap. De gewraakte kopie is overigens tot stand gekomen door de input van gebruikers. Daarom vraagt de OSHWA nu ook openlijk om ideeën om het geschil te beslechten. OSI is verwikkeld in een vergelijkbare kwestie met nog een andere stichting voor opensource robots, de OSRF.

Zeus verschijnt nu ook voor de BlackBerry

De trojan Zeus heeft ook eindelijk zijn weg gevonden naar BlackBerry's. Zeus treft zo'n beetje ieder mobiel platform, maar liet BlackBerry tot nu toe ongemoeid. Antivirusbedrijf Kaspersky ontdekte de trojan nu ook op de mobiele apparaten van de Canadese fabrikant RIM. “Dit platform is nooit bedreigd geweest door malware", zegt een Kaspersky-onderzoeker op het bedrijfsblog. Volgens hem duidt de versie op een nieuwe golf omdat hij een maand geleden is gebouwd.

Overheidspyware FinFisher ontrafeld

De verspreiding van de omstreden digitale spionagetool FinFisher lijkt veel groter dan eerst gedacht. Security-onderzoekers troffen sporen van de malware en zijn command&control servers aan op vijf verschillende continenten. Het risico is dat de geavanceerde spyware in handen van cybercriminelen terecht komt, het wordt al veelvuldig gebruikt door repressieve regimes. Vorig jaar bleek dat er minstens drie jaar lang een gat in iTunes heeft gezeten waardoor FinFisher systemen kon infecteren.