Witch weer operationeel

De oudste digitale computer ter wereld is volledig gerestaureerd en weer in werking gesteld. De Britse Witch-computer, oorspronkelijk de Harwell Computer, is ontwikkeld in de begintijd van atoomonderzoek. De Witch is in tegenstelling tot reguliere computers een decimale computer en geen binaire.

Het omvangrijke apparaat is eind jaren negentig nog getoond, in niet werkende staat, bij exposities. De vervolgens gedemonteerde computer is jarenlang verloren geacht, maar in 2009 ontdekt in het National Museum of Computing in het ict-historische Bletchley Park. Onderdeel voor onderdeel is de computer weer opgespoord en hersteld, meldt de BBC in een video-item.

Get Adobe Flash player Opmerking voor Chrome-gebruikers: de embedcode van de BBC blijkt de ingebouwde Flash Player van Googles webbrowser te negeren. De bovenstaande video is in bijvoorbeeld Firefox, met de Flash plug-in van Adobe, wel te bekijken.

Beruchte shockersite wordt webmail

De beruchte shockersite Goatse.cx - van vér voor de 'uitvinding' van de Rickroll - is terug. Het domein waar in de jaren negentig een grove pornografische foto van een man prijkte, is weer online. Alleen biedt het ditmaal geen shockerfoto, maar een aanmeldpagina voor een gloednieuwe webmaildienst. Tenminste, dat zegt webmaster 'Bob' tegen technieuwssite Ars Technica.

Hij vertelt over zijn plannen om de besmeurde domeinnaam om te toveren tot een normale dienst. De domeinnaam heeft hij in een opwelling gekocht, voor slechts 8000 euro. De wens om goatse.cx te bezitten, kwam voort uit zijn eigen blootstelling aan die site ooit tijdens zijn universiteitstijd. "Ik kocht het omdat het een uniek stuk internethistorie is", aldus de nieuwe eigenaar die er nu een webmaildienst mee begint.

Facebook zet https aan

's Werelds grootste sociale netwerk stapt over op beveiligde verbindingen voor zijn gebruikers. Facebook schakelt https standaard in, allereerst voor Noord-Amerikaanse leden. De rest van de wereld "volgt binnenkort", meldt Facebook op zijn developerssite.

Deze overstap gebeurt geleidelijk, in de loop van deze week. Facebook biedt gebruikers al sinds begin vorig jaar de optie om https aan te zetten, maar dat moeten ze dan wel zelf opzoeken in de instellingen. Het blog Threatpost van securityleverancier Kaspersky prijst de https-inschakeling aan, maar wijst erop dat dit Facebook-logins niet beschermt tegen malware op de pc's van gebruikers.