PR- en SEO-schandaal Wikipedia

Twee editors hoog in de organisatie van Wikipedia-uitgever Wikimedia Foundation blijken onethisch bezig te zijn geweest. Ze hebben tegen betaling content doorgevoerd in de online-encyclopedie, meldt technieuwssite Cnet. De één heeft een pr-klant gepromoot, de ander runt een SEO-bedrijf. Wikipedia-links en -content kunnen andere sites hoog in Google-zoekresultaten terecht laten komen.

De twee betrapte editors zijn zogeheten Wikipedians in Residence, waarvan de één ook nog trustee is van de Britse Wikimedia-tak. De Did You Know-rubriek op Wikipedia's homepage blijkt misbruikt voor het promoten van een klant (de overheid van Gibraltar) van de ene editor, die zichzelf volgens Cnet als pr-consultant profileert.

Grum staat op uit de dood en sterf opnieuw

Grum, het botnet dat maar weigert te sterven, heeft dit weekend de kop weer even opgestoken, maar die is er gelijk weer afgehakt. Het netwerk kreeg onlangs een gevoelige klap, toen onder meer een aantal Nederlandse C&C’s werd neergehaald. Sindsdien wil het maar niet vlotten met het eens zo machtige malwarenetwerk. Dit weekend ondernamen de beheerders een nieuwe poging de C&C’s weer in de lucht te brengen.

Beveiligingsbedrijf FireEye, dat medeverantwoordelijk is voor de aanpak van Grum, meldt dat er een nieuwe commandoserver met de malware probeerde te communiceren. Maar net zo snel als hij verscheen, ging de C&C ook weer offline. Het is lastig om dit netwerk nieuw leven in te blazen, omdat de zombies contact leggen met ip-adressen die niet meer bestaan. De beheerders proberen de zombies naar een nieuwe server te leiden. De poging van het afgelopen weekend is volgens FireEye een slechte investering geweest die de hackers veel tijd en geld heeft gekost.

HP: ‘Post-pc-tijdperk is onzin’

De executive VP van HP Todd Bradley vertelt in een vraaggesprek met Webwereld’s zustersite PCworld dat mensen te dramatisch doen over het post-pc-tijdperk. Volgens de topman leven we helemaal niet in een post-pc-tijdperk. “Dat is simpelweg niet waar. Denk maar aan wanneer je kind naar de universiteit gaat. Wat is er nodig? Een pc. Of als je een bedrijf hebt en het personeel productief moet zijn. Dan heb je een pc nodig.”

Bradley denkt dan ook niet dat het einde van het pc-tijdperk in zicht is. “De grootte van de pc-markt is enorm en ik denk dat sommige mensen dramatisch proberen te doen.” Desondanks zet de computerfabrikant wel weer in op mobiele apparaten. Vorige maand werd bekend dat HP een tabletafdeling heeft opgericht. Bradley zegt dan ook in te willen springen op post-pc-apparaten. “Dat gezegd hebbende, tablets spelen een steeds groter wordende rol. En we zullen absoluut een belangrijke speler worden op dat gebied.”