Sony-hacker de cel in

De 24-jarige hacker die bekend heeft achter de hack van de Sony-website te zitten, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, meldt Ars Technica. Cody ‘Recursion’ Kretsinger moet bovendien een boete van welgeteld 605,663 dollar betalen, 1000 uur taakstraf volbrengen én krijgt na zijn gevangenisstraf nog een jaar huisarrest.

Kretsinger is één van de leden van het hackercollectief LulzSec, dat verantwoordelijk is voor een serie hacks op met name entertainmentbedrijven. Hij zou tussen eind mei en begin juni de servers van Sony Pictures Entertainment via een SQL-injectie hebben gehackt. Door de inbraak op de website kwam persoonlijke informatie van duizenden mensen op straat te liggen.

Laatste uitgever schikt

Nieuwe ontwikkelingen in de langlopende e-bookkartelzaak rond Apple en iBooks. Uitgeverij Penguin heeft als laatste uitgever geschikt met de Europese Commissie, zo valt te lezen in het officiële publicatieblad van de Europese Unie. Penguin gaat akkoord met dezelfde concessies die Apple en de uitgevers Hachette Livre (Frankrijk), Harper Collins (VS), Simon & Schuster (VS), en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Duitsland) moeten doen.

De zaak draait om illegale prijsafspraken bij de verkoop van e-books via de iBooksstore. Uit vrees voor dominantie van Amazon boodt Apple de uitgever aan om zelf de verkoopprijs van e-books te bepalen. Apple roomde 30 procent van de inkomsten af en de uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden. De zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen het kartel loopt nog. De rechter daar wil Apple-CEO Tim Cook laten getuigen.

Twitter gaat de muziek in

Microblogdienst Twitter is een muziekdienst gestart. Twitter Music selecteert op basis van gebruikersgedrag – gelijk aan trending topics - een aantal populaire of veelbesproken artiesten en nummers. Deze worden overzichtelijk in een pagina met links weergegeven. Twitter werkt samen met muziekaanbieders Apple (iTunes), Spotify en Rdio.

Twitter Music is voorlopig alleen beschikbaar in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In Europa mogen het Verenigd Koninkrijk en Ierland als eersten ruiken aan de nieuwe dienst, die ook een eigen iOS-applicatie heeft gekregen. Een app voor Android is in de maak.