China bouwt aan een supercomputer die vijf keer zo snel moet zijn als de net in werking gestelde Amerikaanse Titan. De berekeningen van de Titan is 20 petaflops, 20 biljard berekeningen per seconde. De Chinezen gaan voor 100 petaflops.

De Cray XK7-computer, of Titan, heeft zijn processorwinst gehaald uit het gebruik van 16-core processoren van AMD. De machine is uitgerust met 16.688 nodes van 16-core CPU's die worden bijgestaan door elk een GPU van Nvidia. De Titan heeft verder 700 terabyte aan geheugen.

Maar de Chinezen laten Intel en AMD links liggen, schrijft de IDG News Service. De Tianhe-2, die in 2015 klaar moet zijn, gaat gebruik maken van eigen chips, net als de vorige Chinese supercomputer. Die gebruikte de Shenwei 1600. Maar, zegt de Chinese overheid, er kan natuurlijk ook een hybride gebruik van Amerikaanse en Chinese chips worden gemaakt. De snelste Chinese computer tot nu toe maakt gebruik van Intel- en Nvidia-chips. De Chinezen willen in 2018 een supercomputer in werking hebben die 1000 petaflops doet.

50 telco's testen BlackBerry 10

Vijftig telecombedrijven testen BlackBerry 10, het nieuwe besturingssysteem van Research in Motion. Maar het is nog steeds onzeker wanneer er telefoons met BB10 op de markt komen. Analisten schatten in dat dat pas gebeurt tegen het einde van het eerste kwartaal van het nieuwe jaar, schrijft ZDnet.

Momenteel is de smartphonemaker bezig ontwikkelaars te bewegen apps te maken voor het nieuwe platform. Daarnaast is RIM bezig met een rondgang langs grote bedrijven om ze te interesseren voor BB10. De telco's zijn belangrijk om zo een breed distributieplatform te creëren.

Dotcom start nieuwe Megaupload

Kim Dotcom begint een nieuwe Megaupload zo heeft hij aangekondigd. Data wordt voortaan versleuteld en ontsleuteld in je browser en on the fly. In het verleden was daar aparte gedownloade software voor nodig. Ook is geen dashboard op elke hardware meer nodig, dat gebeurt nu eveneens in de cloud. Daar kan ook de eigen mappenstructuur worden beheerd.

Door het gebruik van encryptie is eigen dure opslagruimte niet meer nodig, zegt Dotcom, die nu gebruik wil maken van heel veel hostingbedrijven over de gehele wereld “zonder de zorg voor inbreuk op de privacy van onze gebruikers". Dotcom zegt nog wel op zoek te zijn naar hostingpartners en investeerders.