De rechtbank in Rotterdam heeft de 18-jarige man wegens hacken van onder meer KPN-servers vrijdag veroordeeld tot een celstraf van 45 dagen. Doordat hij exact dat aantal dagen al in voorarrest had gezeten, hoeft hij niet meer de cel in. De rechter veroordeelde hem ook tot een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden, met een proeftijd van 2 jaar. Vanwege 'persoonlijke omstandigheden en de positieve ontwikkeling die de verdachte doormaakt' is de jeugddetentie volgens de rechter voor een groot deel voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie had ook een werkstraf van 200 uur geëist, maar de rechter besloot tot een taakstraf van 100 uur. "Hij maakte zich schuldig aan verschillende cybercrimefeiten en bracht daarmee ernstige hinder toe", aldus het Openbaar Ministerie.

KPN was gewaarschuwd

De internetaansluiting van de jongen werd in 2010 al afgesloten door KPN, nadat hij werd gewaarschuwd door de provider vanwege zijn internetgedrag. "Dat heeft hem er niet van weerhouden om verder te gaan met het binnendringen in computersystemen tot letterlijk aan het moment van zijn aanhouding", stelt het OM.

De verdachte, die online onder meer bekend stond onder de naam Yui, was 17 toen hij honderden systemen van KPN, een Koreaanse universiteit en een it-beveiligingsbedrijf zou hebben gehackt. Hij zou ook malware op de servers hebben geïnstalleerd.

Voor de lol

Volgens de politie hackte de jongen 'uit verveling' en 'voor de lol'. De knaap uit Barendrecht opereerde op het internet onder de aliassen “xS", “ Yoshioka" en “Yui". Hij heeft zijn vergaande hack trots gemeld aan een 16-jarige Australische vriend, die daarna het gecompromitteerde KPN-netwerk heeft betreden. De Australiër werd ook opgepakt.