En alweer een rechtszaak in Nederland over het vergeetrecht a.k.a. het linkverwijderrecht. En alweer een overwinning voor Google, die zich gesterkt ziet in het zeer terughoudend uitvoeren van verzoeken tot het verwijderen van links, zoals verplicht door het Costeja-arrest van het Europees Hof vorig jaar.

Geen censuur van nieuws

Dat recht betekent namelijk geenszins dat mensen, zeker niet bekende zakenlui, onwelgevallig nieuws over hun handel en wandel onvindbaar kunnen maken via Google. Dat ondervond de veroordeelde escortbaas Arthur van M, en dat ondervindt nu ook KPMG-topman Ewald van Hamersveld, die in 2012 noodgedwongen maandenlang in een container moest wonen vanwege ruzie met de bouwer van zijn huis. De Telegraaf en anderen schreven er over.

Ook Powned besteedde aandacht aan de 'containerkwestie'.

Inbreuk op mijn privacy, dus weg met de links, eiste van Hamersveld, maar hij krijgt bij de rechtbank Amsterdam nul op het rekest. Hij is daarmee niet terug bij af, maar heeft nu juist over zichzelf afgeroepen dat de hele containerkwestie als een boomerang weer terugkomt en hem zal blijven achtervolgen. Dit fenomeen, weten we inmiddels, heeft een naam: het Streisand-effect.

Lees de details op Computerworld: Google hoeft 'privénieuws' niet te censureren