KPN trekt in een uitgegeven verklaring opnieuw het boetekleed aan nadat het vorige week bekend moest maken dat hackers de ict-systemen van het bedrijf waren binnengedrongen. Zowel op technisch gebied als op het vlak van communicatie met klanten kan een en ander verbeterd worden, zegt het telecombedrijf.

“Door onderzoek in de afgelopen weken hebben we gezien dat het onderhoud aan internet-IT systemen niet steeds optimaal is geweest. En daar trekken we lessen uit", zegt directeur Joost Farwerck van KPN. Ook in het informeren van klanten kan er nog wel wat verbeterd worden, voegt Farwerck toe. “Wij moeten leren meer vanuit de klant te denken in plaats van eerst de technische oplossing te willen bedenken en uitvoeren."

Nieuw beveiligde omgeving

KPN zegt nu sneller meer geld vrij te maken voor verbetering van de ict-systemen. Het bedrijf zegt in stilte een overgang te maken naar een “volledig nieuw beveiligde" omgeving. “Een aantal verbeteringen is in de afgelopen weken al doorgevoerd. Niet alleen in security maar ook in modernisering van de systemen zelf." Ook het management van de it-afdeling gaat op de schop en het webcareteam wordt met ingang van volgende maand uitgebreid.

Vrijdag bleek een lijst van meer dan 500 KPN-klanten met onder meer hun wachtwoorden van hun webmail op het internet te circuleren. KPN haalde direct de emaildienst offline. Later bleek dat de gegevens van de betreffende KPN-klanten niet zijn buitgemaakt bij de hack die KPN eerder had getroffen, maar dat de gegevens zijn gestolen tijdens een hack in de systemen van de webwinkel van Baby Dump.

Volgens bestuursvoorzitter Eelco Blok (foto) hebben de recente ontwikkelingen “een grote impact gehad op onze klanten en op onze organisatie". Hij vindt het nog te vroeg om het hele incident te evalueren.

SP wil actie van kabinet

De SP heeft inmiddels van het kabinet geëist dat het voor komende woensdag opheldering geeft over de situatie bij KPN. Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen wil van de ministers weten “hoe het kan dat het bedrijf met verouderde software werkte, eerdere problemen blijkbaar onvoldoende serieus nam en intussen ook de hulp van anderen nodig heeft om orde op zaken te stellen." Volgens haar zijn OPTA, de KLPD en het Openbaar Ministerie bezig met een onderzoek. Ook is het Cyber Security Centrum daarbij betrokken.